PolitikaPreporučeno

Zapadnjački dužnosnik: u strogo vojnom tumačenju, Rusija se povukla a ne doživjela kolaps

Vladimir Putin; Foto: kremlin/YouTube

Prerano je za procjenu i proglase jesu li posljednji ukrajinski uspjesi na sjeveroistoku zemlje prekretnica u ratu protiv Rusije, rekao je u utorak zapadnjački dužnosnik potvrđujući nepristrana izvješća Grabancijaša i drugih neovisnih promatrača i medija da je rusko povlačenje bilo postupno, planirano i koordinirano.

>>>Uvid u ukrajinski proboj, istočnu bojišnicu | karta

“Prerano je reći je li ovo prekretnica u ratu, ali je trenutak koji ima moć u smislu operativnog djelovanja… i psihologije,” izjavio je dužnosnik na konferenciji održanoj uz uvjetovanje anonimnosti.

>>>Rusko povlačenje ‘trajalo je danima’ | protuofenziva na istočnoj bojišnici

“U tijeku je rasprava o prirodi ruskog povlačenja, ali je vjerojatno da je u strogom vojnom smislu ovo bilo povlačenje koje je naredio i odobrio Glavni stožer, a ne izravni kolaps,” odvanguo je prema citatu Reutersa.

Zapadnjački su mediji u posljednjim danima izvijestili o velikom teritorijalnom dobitku ukrajinske vojske, dok su objave na društvenim mrežama sugerirale da su se ruski vojnici dali u paničan bijeg.

>>>WP bilježi rusku nadmoć, ukrajinsku žrtvu i veliko krvoproliće – protuofenziva na istočnoj bojišnici

Pojedini izvori, uključujući Al Jazeeru, prvo su izvijestili da je rusko povlačenje bilo “koordinirano” i potrajalo danima.

>>>CNN nakon ekskluzivnog uvida u bojišnicu: bitka za Kupjansk daleko je od zaključene

CNN je potom dobio ekskluzivni pristup bojišnici gdje je zabilježio da situacija na terenu odudara od proglasa ukrajinskih dužnosnika, pundita i političara.

“Neke dobre odluke”

Ukrajina je od kraja kolovoza do danas prema navodima predsjednika Volodimira Zelenjskog oslobodila četiri tisuće četvornih kilometara i na pojedinim lokacijama stigla do ruske granice.

>>>Rusija od Sjeverne Koreje kupuje milijune raketa i topničkog streljiva

“Očito, izgleda stvarno dramatično. To je ogromno područje zemlje. Ali moramo uzeti u obzir da su Rusi donijeli neke dobre odluke u smislu skraćivanja svojih linija i učinili ih boljima za obranu, oni su u tu svrhu žrtvovali teritorij,” rekao je dužnosnik uz procjenu da Moskva neće krenuti u neposrednu protuofenzivu.

“Već su opterećeni, suočeni su s napadima na više bojišnica, stoga mislim da će se nastojati konsolidirati… hoće li se pokušati vratiti u Harkov u budućnosti? Potencijalno, ali sigurno ne u neposrednom vremenskom okviru,” dodao je.

>>>Nastavlja se ukrajinski proboj na sjeveroistoku, muk Moskve – anticipacija eskalacije

Rusija se na sjeveroistoku povukla do čvrsto utvrđenih linija formiranih nakon anektiranja Krima u 2014. godini. Na pojedinim je dijelovima Ukrajincima dopustila da stignu do granice. Ruski “mirotvorci” i plaćenici Wagnera u Siriji su se proslavili inscenacijama paničnih i rapidnih povlačenja koja su pobunjenike i Al Kaidu provocirali na egzaltirani juriš u stupicu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Zapadnjački dužnosnik: u strogo vojnom tumačenju, Rusija se povukla a ne doživjela k… […]

  2. […] Disonanca u izvještajima s bojišnice nije neuobičajena, Kijev je tijekom velike protuofenzive na sjeveroistoku učestalo tvrdio da odnosi velike pobjede, da bi se kasnije pokazalo kako su ruske snage provele dalekosežno i organizirano povlačenje koje je trajalo danima. […]

Comment here