PolitikaPreporučeno

Zelenskij promišlja o ‘resetiranju’ državnog i vojnog vrha

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij promišlja o “resetiranju” nekolicine visokih dužnosnika, a ne samo vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine, generala Valerija Zalužnog.

Zelenskij je u intervjuu emitiranom u nedjelju na talijanskoj državnoj televiziji RAI rekao da naciji treba “ozbiljna smjena” koja se “ne tiče jedne osobe, već smjera čitave nacije”.

“To je pitanje tko su ljudi koji će voditi Ukrajinu. Resetiranje je nužno, govorim o smjeni niza državnih čelnika, ne sam u vojnom sektoru.”

“Ja promišljam o toj smjeni. To je pitanje za čitavo državno vodstvo.”

“Prava energija”

Predsjednik je potom, neizravno i bez imenovanja, komentirao razmirice sa Zalužnim koji je lani prepoznao neuspjeh ukrajinske protuofenzive i pozvao na regrutaciju pola milijuna ljudi, kao i pozive na pregovore koji stižu od pojedinih saveznika, uključujući Italiju.

Da bismo dobili rat “svi mi moramo gurati u istom smjeru, ne možemo biti obeshrabreni, mi moramo imati pravu i pozitivnu energiju, negativnost treba ostaviti kod kuće. Ne možemo zauzeti stavove o odustajanju,” rekao je.

Zalužni je prošlog studenog u osvrtu objavljenom u Economistu napisao da je rat ušao u novu fazu iscrpljivanja i da je ukrajinska protuofenziva kulminirala tek marginalnim dobicima i neuspjehom.

Njegov je iskren izlet izazvao veliko negodovanje i osporavanje iz Ureda predsjednika.

Washington Post je prošlog tjedna izvijestio da je Zelenskij informirao Bijelu kuću o razrješenju vrhovnog zapovjednika.

Velike uloge i visoki ulozi

Zalužni, koji uživa respekt i popularnost usporedivu s hrvatskim generalom Antom Gotovinom, drži da je za uspjeh na bojišnici nužna masivna mobilizacija pola milijuna ljudi. Ideja koju je Zelenskij odbacio uz niz argumenata, uključujući financijsku (ne)održivost i građanski otpor.

Kao potencijalni kandidati za zamjenu Zalužnog kristaliziraju se zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirskij i šef vojnih protuobavještajaca Kirilo Budanov. Obojica slove kao Zelenskom bliski i odani ljudi.

U širem kontekstu, anketa provedena u prosincu pokazuje da Zalužnom vjeruje 88% ispitanika, u poredbi sa 62% koji su isto rekli za Zelenskog.Povezane vijesti

Comment here