Biznis i ekonomijaPreporučeno

OECD unaprijedio izglede za SAD, degradirao za EU i Kinu | BDP

Globalno gospodarstvo ove će godine broditi bolje nego što se očekivalo prije tek nekoliko mjeseci ocijenio je OECD u izvještaju o izgledima objavljenom u ponedjeljak.

Glavni pokretač pozitivnih trendova su Sjedinjene Američke Države čija ekonomija već dulje od godinu prkosi najavama neposredne recesije i pokazuje upečatljivu otpornost na stezanje monetarne politike Federalnih rezervi.

Unatoč reviziji, OECD očekuje da će globalni gospodarski rast ove godine biti slabiji nego lani na što utječu europska žrtva za Ukrajinu i postpandemijski blues u Kini.

Prema novoj procjeni organizacije sa sjedištem u Parizu, svjetsko će gospodarstvo u 2024. porasti za 2.9%, nakon širenja za 3.1% u 2023. godini i u poredbi s 2.7% u prijašnjoj prognozi. Očekivanja za 2025. godinu ostala su neizmijenjena, na 3.0%.

Blues u europodručju, Kini

Očekivani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) američkog gospodarstva u tekućoj godini revidiran je s 1.7% prognoziranih u studenom na 2.1%. Projekcije za 2025. ostale su neizmijenjene, na 1.5%.

BDP Kine, suočene s epohalnom implozijom tržišta nekretnina i drugim posljedicama distopijskog samoranjavanja u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19, ove će godine rasti za 4.7%, 0.5% manje nego u prijašnjoj prognozi. OECD je zadržao očekivanja o rastu za 4.2% u 2025. godini.

Očekivano kretanje BDP-a u 2024./2025. – OECD

OECD je pogoršao već depresivna, kratkoročne i dugoročna očekivanja za europodručje gdje je prognoza BDP-a s lanjskih 0.5% u tekućoj godini tek marginalno popravljena na 0.6%, u poredbi s 0.9% projiciranih u studenom.

Nadolje je revidiran i BDP za 2025., s prijašnjih 1.5% na 1.3%.


Povezane vijesti

Comment here