Politika

Zelenskij: Ukrajina je izgubila 31.000 vojnika

Predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je rekao da je u dosadašnjem tijeku dvogodišnjeg rata s Ukrajinom poginula 31.000 ukrajinskih vojnika, broj ranjenih ostavio je skrivenim uz obrazloženje da bi on pomogao ruskom vojnom planiranju.

Ukrajina je s iznošenjem službenih podataka o svojim žrtvama prestala u prvim mjesecima rata. Brojka koju je iznio predsjednik oštro odudara i od najkonzervativnijih neovisnih procjena.

“31.000 ukrajinskih vojnika je ubijena. Ne 300.000 ili 150.000, ili štogod Putin i njegov lažljivi krug govore. Ali svaki od tih gubitaka za nas je velik,” rekao je.

Disonanca

Dodao je da je širi danak ratu nepoznanica i da su na deseci tisuća civila ubijeni u okupiranim područjima.

“Ne znam koliko ih je umrlo, koliko ih je ubijeno, koliko ih je smaknuto, mučeno, koliko ih je deportirano.”

BBC u izvješću prepoznaje disonancu između tvrdnji predsjednika i neovisnih procjena.

Američki dužnosnici lani su u kolovozu procijenili da je na bojišnicama poginulo 70.000 a ranjeno do 120.000 ukrajinskih vojnika.

BBC Rusija je u zajedničkom poduhvatu s portalom Mediazone utvrdio imena i prezimena više od 45.000 ukrajinskih vojnika koji su ubijeni. Izvješća prepoznaju da je realna brojka izgledno značajno veća.

“30 tisuća mjesečno”

Znameniti bivši glavni tužitelj i ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Jurij Lucenko (wiki), u siječnju je rekao da će stvaran broj poginulih ukrajinskih vojnika izazvati “šok”.

“Mi moramo iskreno reći da 500 tisuća (žrtava) o kojima se sada govori, ako se to podijeli po mjesecima, iznosi 30 tisuća mjesečno, i tada ćemo približno razumjeti što se događa na bojišnici, to je s ubijenima i teško ranjenima,” izjavio je u razgovoru objavljenom na YouTube programu “Direct”

Osvrt Zelenskog na broj žrtava stiže nakon što je njegov ministar obrane, Rustam Umerov, zapadnjačke saveznike pozvao da ne odugovlače s vojnom pomoći.

“U ovom trenutku, predanost ne pretpostavlja isporuku,” rekao je.

Promjena dinamike

Rusija je nakon neuspjele ukrajinske protuofenzive uočljivo promijenila dinamiku na bojišnici i konsolidirala veliku vojnu silu.

Zelenskij je tijekom dvosatne tiskovne konferencije prepoznao pritisak.

“Rusija će pripremiti protuofenzivne akcije početkom ljeta ili krajem svibnja. Ukoliko budu u  mogućnosti. Oni će se pripremiti,” rekao je prema citatu Reutersa.

“Mi ćemo se pripremiti za njihov napad. Njihov napad koji je počeo 8. listopada nije donio nikakve rezultate, vjerujem. Mi ćemo, sa svoje strane, pripremiti svoj plan i slijediti ga.”


Povezane vijesti