Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Zima nezadovoljstva’ – industrijske akcije i radne obveze u Britaniji

U Britaniji počinje “zima nezadovoljstva”, građanskih i radničkih prosvjeda i štrajkova potaknutih velikom krizom životnih troškova.

Neposredne industrijske akcije najavljuju radnici u zdravstvu, školstvu, željeznicama, pošti, zračnim lukama i drugdje.

>>>Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR

Sindikati naširoko traže povišice u dvoznamenkastim postocima, u skladu s inflacijom koja se u listopadu propela na najviše vrhunce u četiri desetljeća i zasjela na 11.1%.

Anarchy in UK

Iako se neimaština, napetost i nezadovoljstvo produbljuju fiskalno ograničena vlada premijera Rishija Sunaka ne pokazuje volju za pregovore već razmatra izmjene zakona i uvođenje radne obaveze.

Analitičari drže da su aktualna previranja i odmjeravanja usporediva s velikim industrijskim bitkama iz 1978.-79. godine, razdoblja koje su Sex Pistolsi opjevali kao “Anarhiju u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

>>>UK uranja u najdulju recesiju u povijesti | BoE

O razmjerima građanske i radničke pobune svjedoči detalj da će štrajkovi označiti svaki dan u prosincu, što nije zabilježeno od srpnja 1989. godine.

Susan Milner, profesorica Europske politike i društva pri Sveučilištu Bath drži da su aktualni štrajkovi “jako drukčiji” u poredbi s prijašnjima jer zahvaćaju širok krug dionika i sektora podcrtavajući silinu krize životnih troškova.

“Postoji mogućnost da se oni protegnu i da se (radnici u štrajku) ukopaju i to bi onda bilo nešto što uistinu dugo nismo vidjeli,” rekla je.

>>>Britanija je u stagflaciji | CBI

Pojedine su industrijske akcije, poput štrajka željezničara RMT-a, najveće u 30 godina, dok će ovotjedni, generalni i nacionalni štrajk medicinskih sestara biti prvi u 106-godišnjoj povijesti sindikata “Royal College of Nursing (RCN).

>>>Teška gospodarska depresija u Britaniji | S&P Global PM

Sestre će radna mjesta napustiti u četvrtak, i potom u utorak.

“(Za medicinske sestre) posao čitavo vrijeme postaje sve teži i teži, a plaće sve manje i manje,” rekla je Patricia Marquis, direktorica RCN-a u Engleskoj.

Radna obveza

Sindikati su od vlade uglavnom dobili ponude za povećanje plaća od oko 4%, daleko manje od galopirajuće inflacije. Brojni su radnici nezadovoljni i uvjetima na poslu.

Sunak, koji je ulogu premijera preuzeo prije šest tjedan nakon upečatljivog samouništenja Liz Truss, kaže da u eraru nema novaca za povišice i da su sindikalni lideri nerazumni.

>>>U-zaokret, rezanje troškova i povećanje poreza u Britaniji

Njegova vlada traži izmjene zakona kako bi u pojedinim sektorima, primjerice transportu, uvela radne obveze. Vojska je najavila da će tijekom štrajkova odgovarati na hitne medicinske slučajeve i provoditi nadzor putovnica u zračnim lukama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters