Biznis i ekonomijaPreporučeno

11 europskih zemalja pozvalo na ‘veliki oprez’ s državnim potporama

Jedanaest članica Europske unije u dokumentu je pozvalo na “veliki oprez” u opuštanju pravila o državnim potporama kako bi se podržala europska industrija u globalnoj utrci okinutoj zelenom tranzicijom Europske komisije.

Reuters nakon uvida piše da su dokument, datiran 10. veljače, izvršnom tijelu poslali predstavnici Danske, Finske, Irske, Poljske, Švedske, Nizozemske, Mađarske, Latvije, Češke Republike, Slovačke i Belgije.

>>>Komisija, inicijator zelenih poticaja, traži odgovor na suparničke zelene poticaje

“Državna pomoć za masovnu proizvodnju i komercijalne aktivnosti može dovesti do značajnih negativnih učinaka uključujući fragmentaciju unutarnjeg tržišta, štetnu utrku u subvencijama i slabljenje regionalnog razvoja,” napisale su članice. “Te štete mogu biti veće od pozitivnih učinaka. Mi, zemlje potpisnice, pozivamo Komisiju da koristi veliki oprez.”

Komisija je u odgovoru na američki Akt predložila izmjenu pravila o državnoj pomoći kao i preusmjeravanje neiskorištenog novca za oporavak od pandemije u zelene politike i projekte.

Prekid u tržišnoj utakmici bio bi na određeno vrijeme.

Korjenita promjena

Potpisnici su izvršno tijelo pozvali da potraži i razmotri druge politike koje bi bile bolje za postizanje i promociju zelenih investicija, kao i da prije “temeljnih promjena” minuciozno procjeni rizike.

>>>Komisija predstavila plan za narušavanje tržišnog natjecanja

“Pravila EU-a o državnim potporama trebala bi biti osmišljena uzimajući u obzir dodanu vrijednost na razini EU-a kao cjeline. Pravila EU-a o državnim potporama trebala bi zaštititi jednake uvjete na unutarnjem tržištu EU-a,” naveli su.

Njemački ministar financija Christian Lindner u utorak je kolegama na sastanku u Bruxellesu rekao da njegova zemlja nije zainteresirana “za više potrošnje i širenje subvencija”.

>>>Izvorna koncesija Istarskog ipsilona produljena za ukupno 7 godina

“Mogu zajamčiti svim zemljama članicama da će Njemačka zadržati pošteno, ravnomjerno igralište. Pozivam ih da zajedno s nama razmotre kako ojačati konkurenciju bez trošenja sve većih i većih količina novca – mi se ne možemo boriti sa Sjedinjenim Državama koje si mogu priuštiti plaćanje većih potpora.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] 11 europskih zemalja pozvalo na ‘veliki oprez’ s državnim potporama 14/02/2023 […]

Comments are closed.