PolitikaPreporučeno

91 novi slučaj zaraze i 11 umrlih, zauzeto 29 kreveta: COVID-19 | 1. ožujak | detalji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na prvi dan ožujka u Hrvatskoj je aktivno 2892 slučajeva. Na bolničkom liječenju je 791 pacijent, 29 više nego jučer, od kojih su 64, ili tri manje nego jučer na respiratoru.

>>>Stožer propustio izvijestiti o 57 zaraza: COVID-19 | 28. veljače

Današnja brojka o novim hospitalizacijama najveća je u posljednjih petnaestak dana.

>>>Najveći nedjeljni broj zaraza u četiri tjedna, preminulo 15 ljudi: COVID-19 | 28. veljače | detalji

Od početka epidemije do danas su zabilježene 243.064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 umrlo. Ukupno se oporavilo 234.635 osoba od kojih 401 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14.074 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.346.946 osoba, od kojih 2294 u posljednja 24 sata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan slučaj novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, javljeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

To je svakako i rezultat manjeg broja testiranih tijekom nedjelje. Ipak, i ovom prigodom Stožer poziva sve građane županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite.

Bez novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, jedna osoba umrla

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali jedna osoba umrla je s koronavirusom, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 14 pacijenta zaraženih  koronavirusom i nema pacijenata na respiratoru. Na opservaciji je 10 pacijenata.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije su 192 osobe.

Jedna nova zaražena osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

Zaraza koronavirusom potvrđena je jednoj osobi u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj se u zadnja 24 sata od tog virusa oporavilo pet osoba.

Trenutno 50 aktivnih slučajeva zaraze, a deset ljudi nalazi se na bolničkom liječenju.

Od početka pandemije na području Koprivničko-križevačke županije koronavirus je potvrđen kod 6087 osoba.

Jedna novozaražena osoba u Istri

Samo jedan slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Istri u posljednja 24 sata, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite koji je nakon otvaranja terasa kafića pozvao građane da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako se ne bi za dva tjedna moralo opet zatvarati.

Radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite, dodavši da je  ispitano 56 uzoraka briseva na covid-19,.

U međuvremenu od jučer su se oporavile tri osobe, trenutno je u Istri 39 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 937 osoba. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 27 osoba.

U Istarskoj županiji, kako javljaju iz Stožera, do sada je cijepljeno 8.740 osoba, od kojih 2540 osoba s dvije doze cjepiva.

Novih deset zaraženih osoba u Zagrebačkoj županiji

Novih deset koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija u kojoj je trenutno aktivno 275 slučajeva zaraze, priopćio je u ponedjeljak županijski Zavod za javno zdravstvo.

U protekla 24 sata ozdravile su 32 osobe, a od deset novih slučajeva zaraze pet ih je zabilježeno u Velikoj Gorici te po jedan u Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Brdovcu i Preseki.

Od početka pandemije evidentirano je 19.919 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19.571 osoba, a 73 osobe su umrle.

Stožer apelira na sve stanovnike u županiji da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te posebice vode računa o socijalnoj distanci. Pozivaju ih i da izbjegavaju putovanja.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 11 novozaraženih

Novih 11 koronavirusom zaraženih osoba bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, a u zadnja 24 sata oporavile su se 32 osobe, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su po četiri osobe iz Dubrovnika i Konavala te tri iz Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam muškaraca i četiri žene, za pet tih osoba zaraza je utvrđena brzim antigenskim testom, a šest osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavile su se 32 osobe od kojih 22 iz Konavala, sedam iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića i Župe dubrovačke te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području od Stona do Konavala trenutno je 600 aktivnih slučajeva, od čega u Dubrovniku 243, Konavlima 204, Župi dubrovačkoj 79, Dubrovačkom primorju 11 i Stonu šest.

Od jučer su obrađena 64 uzorka, a od početka pandemije ukupno 44.853.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 48 osoba. Šest pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb od kojih su četiri na invazivnoj, a dva na neinvazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 1462 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je osam kršenja te mjere, sva na granici, što je ukupno 405 od početka pandemije.

Do 28. veljače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je 4810 osoba cijepljeno prvom dozom cjepiva.

U Karlovačkoj županiji četiri zaraze  

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod nove četiri osobe u Karlovačkoj županiji u zadnja 24 sata i to u Karlovcu, Slunju i Bariloviću, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U bolnicama u Karlovcu i Ogulinu su 24 covid pozitivna pacijenta od kojih su tri novoprimljena, dok je s liječenja otpušten jedan pacijent.

U Karlovačkoj bolnici na respiratoru su dva pacijenta zaražena koronavirusom.

Policija je u nadzoru 344 osobe pod mjerom samoizolacije otkrila tri osobe u prekršaju zbog nepoštivanja te mjere.

Od početka pandemije u Karlovačkoj županiji registrirano je 8412 oboljelih od covida-19 i to 6830 njih PCR testiranjem i 1582 antigenskim testiranjem.

U Zadarskoj županiji šest novozaraženih, jedan umro

Na području Zadarske županije u posljednja 24 sata šest je osoba zaraženo koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 preminuo je 74-godišnji muškarac, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirano je 125 uzoraka, pod nadzorom je 1110 stanovnika, a ukupno su aktivna 192 slučaja.

Dvije novooboljele osobe izolaciju provode na području Benkovca te po jedna u Zadru, Biogradu, Polači i Tkonu.

Na svim covid odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 20 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

U Zagrebu 17 novih slučajeva zaraze

U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 559 testiranih te je trenutno u gradu 466 aktivnih slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 559 testiranja. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 30 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 198 osoba.

Od 30 obrađenih osoba 10 je zasad negativne epidemiološke anamneze, 11 osoba su kontakti covid već pozitivnih osoba, za tri osobe obrada je još u tijeku. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine, dok je pet osoba mogućnost izloženosti imalo na radnom mjestu, na putovanju i u tranzitu kroz Hrvatsku.

U zagrebačkim domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli djelatnici ni korisnici.

Pozitivan je jedan učenik u srednjoj školi pa je mjera samoizolacije izrečeno za 21 učenika.

U Osječko-baranjskoj županiji 13 novooboljelih

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijeku obrađeno je 152 uzorka od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Četiri novopozitivne osobe su s područja Osijeka, po dvije iz Belišća i Bilja, a po jedna s područja Čepina, Đurđenovca, Našica, Valpova i Vuke.

Na bolničkom liječenju nalazi se 57 osoba. 47 ih se liječi u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je deset pacijenata.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 1036 osoba, priopćio je Stožer.

Načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan izvijestio je da su ponovno dopuštene posjete domovima za stare i nemoćne.

„U domovima već duže vrijeme nemamo oboljelog nijednog korisnika niti djelatnika. S obzirom da je ukupna procijepljenost djelatnika i korisnika domova veća od 70 posto smatramo kako više nema razloga da se ne dopuste posjete“, rekao je Hampovčan.

Policijski službenici proveli su 11 provjera osoba u samoizolaciji i 119 nadzora ugostiteljskih objekata, no nisu utvrdili kršenja mjera. Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su 79 nadzora u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, tržnicama i drugim objektima i nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.

U Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod sedam novozaraženih osoba, a u hitnoći je testirano 86 osoba, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da je ozdravilo 17 osoba, a u županiji je sada aktivno 350 slučajeva covida-19.

U riječkoj bolnici se liječi 27 osoba oboljelih od te bolesti, a o pet bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora.

Mićović je rekao da je vikend protekao s uobičajenom epidemiološkom situacijom. Prošlog tjedna je nekoliko uzastopnih dana bio povećan broj novoboljelih, no tijekom vikenda ušli smo u mirniju situaciju, pa nove mjere i otvaranje terasa dočekujemo u optimizmu, ali uz disciplinu i provođenje propisanih epidemioloških mjera, istaknuo je.

Naveo je da procjepljivanje ide uobičajenim tempom, na punktovima, da je dobro organizirano, naglasivši da je važna suradnja svih zdravstvenih ustanova. Dodao je da je jučer u riječkoj bolnici cijepljena i skupina dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

Očekuju se nove količine cjepiva, pa će se u subotu organizirati veći broj procjepljivanje na punktu, tj. u Centru Zamet, u suradnji s liječnicima doma zdravlja. Mićović je istaknuo da će ta subotnja akcija biti uvod u razdoblje kada se očekuju veće količine cjepiva.

Pozvao je građane da se na cijepljenje odazovu točno u vrijeme u koje su pozvani, kako se ne bi stvarale gužve. Riječ je o ljudima starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima, koji dolaze na cijepljenje po planu obiteljskih liječnika.

Mićović je je još rekao da se cijepljenje nastavlja s cjepivom koje je na raspolaganju, da su sva cjepiva učinkovita te da se očekuje i priprema masovnijeg procjepljivanja.

Virovitica: u Županiji troje novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je  69 uzorka i utvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

U virovitičkoj Općoj bolnici na liječenju je 14 oboljelih.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3563 osobe, a 104 su preminule.

Četvoro novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji, troje u Požeško-slavonskoj

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u ponedjeljak je izvijestio o četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

U toj županiji se od zaraze koronavirusom liječi 148 osoba, a 42 osobe su na bolničkom liječenju. Potporu respiratora pri liječenju trebaju tri pacijenta pozitivna na koronavirus. Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćeno je 666 osoba.

Inspektori civilne zaštite su tijekom proteklog tjedna obavili 194 nadzora vezana uz poštivanje epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima, osnovnim i srednjim školama. Kod osam gospodarskih subjekata i jednoj srednjoj školi evidentirano je kršenje epidemioloških mjera. Svima su izrečena samo upozorenja.

U susjednoj Požeško-slavonskoj županiji u ponedjeljak su registrirana tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Od zaraze se u ovoj županiji trenutno liječe 52 osobe, njih 13 je pod nadzorom liječnika u bolnici.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 182 osobe.

Policijska uprava požeško-slavonska u ponedjeljak je izvijestila o podizanju kaznene prijave protiv 36-godišnjeg muškarca iz Grabarja zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Na koronavirus pozitivan muškarac prvo se 1.veljače u jutarnjim satima, unatoč izrečenoj mjeri, pojavio u zgradi suda u Požegi. Policajci su utvrdili da je nepoštivanje mjera nastavio i slijedeći dan, jer ga pri kontroli nisu zatekli na kućnoj adresi u Grabarju, te je utvrđeno da je bio u  kupovini.

Novih desetero zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Novih deset osoba zaraženih koronavirusom broji Splitsko-dalmatinska županija od ukupno obrađenih 88 testova u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelim osobama dvije su iz Solina te po jedna iz Splita, Kaštela, Omiša, Sinja, Supetra, Trilja, Muća i Sućurja.

Šestero novozaraženih su kontakti ranije oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno je 1388 osoba u samoizolaciji.

Na liječenju u splitskom KBC-u su 62 na covid-19 pozitivne osobe od kojih su tri na respiratoru.

Ličko-senjska županija bez novozaraženih

Ličko-senjska županija u zadnja 24 sata nema novih osoba zaraženih koronavirusom, testirano je 15 osoba, a deset ih je izliječeno.

U toj je županiji trenutno 50 aktivnih slučajeva zaraze, a 12 zaraženih osoba je na liječenju na COVID odjelu bolnice u Gospiću.

Od početka pandemije u županiji je od covida-19 ukupno oboljelo 3013 ljudi od kojih je 107 umrlo, a izliječeno ih je 2856.

Na području Krapinsko-zagorske županije četiri nova slučaja

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije su novozaražene osobe s područja grada Zaboka, a po jedna iz općina Desinić i Marije Bistrice.

Trenutni broj aktivnih slučajeva na području Krapinsko-zagorske županije je 74. U samoizolaciji se nalazi 629 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 17 pacijenata, među kojima dva na respiratoru.

U Varaždinskoj županiji novih sedam osoba zaraženo

Novih sedam osoba zaraženo je koronavirusom u Varaždinskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U tjedan dana je 56 novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika, a u 14 dana 106 zaraženih,

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 45 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 21 smješteno na lokaciji u Varaždinu, dok su 24 osobe u bolnici u Klenovniku.

Trenutno nijedan pacijent nije na respiratoru.

Tijekom nedjelje na virus je testirano 236 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskima 6 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 3 posto.

Od početka pandemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.188 osoba pozitivnih na covid-19, a trenutno je aktivno 97 slučajeva zaraze.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] >>>91 novi slučaj zaraze i 11 umrlih, zauzeto 29 kreveta: COVID-19 | 1. ožujak | detalji […]

Comments are closed.