PolitikaPreporučeno

Stožer propustio izvijestiti o 57 zaraza: COVID-19 | 28. veljače

Nacionalni Stožer civilne zaštite u nedjelju je u glavnom dnevnom izvješću propustio izvijestiti o najmanje 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Stožer je zabilježio 356 novih slučajeva, dok zbroj slučajeva iz županijskih izvješća iznosi 413.

>>>Stožer u glavnom izviješću propustio 135 zaraza: COVID-19 | 4. veljače

Grabancijaš povremeno izvještava o propustima, iako smo ljestvicu za reakciju s novom godinom podigli prilično visoko, odnosno reagiramo isključivo ukoliko je razlika u glavnom i županijskim izvješćima veća od 50, budući da su “manji propusti” svakodnevna pojava.

Stožer je u dosadašnjem tijeku epidemije, samo na našem, nasumičnom i povremenom uzorku, propustio izvijestiti o više od 5,000 slučajeva.

>>>Izvješće Nacionalnog stožera za 26. listopad propustilo izvijestiti o najmanje 521 zarazi

Osim zavaravanja sebe i domaće javnosti, Stožer netočnim i netransparentnim izvještavanjem zavarava i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kojem dostavlja isključivo generičke i generalizirane brojke kakva servira i hrvatskim medijima.

>>>Hrvatska u sustav za nadzor epidemije upisuje samo temeljne podatke: ECDC

Iz navedenog se mogu izvući svekoliki zaključci; o transparentnosti, koordinaciji, (ne)odgovornosti, zamoru.., no možda je najbitnija činjenica da je uvid u epidemiološku situaciju u Hrvatskoj od početka pandemije iskrivljen i netočan.

Comments (2)

  1. […] >>>Stožer propustio izvijestiti o 57 zaraza: COVID-19 | 28. veljače […]

Comments are closed.