PreporučenoTech

Veliko, hotimično ili okolnostima uvjetovano prešućivanja zaraza i hospitalizacija procijepljenih

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koriste zastarjele, manjkave i nepouzdane podatke o probojnim zarazama i hospitalizacijama procijepljenih osoba, doznaje Politico od službenika i dužnosnika s direktnim uvidom u situaciju.

Regulator je nakon pojave delta soja koronavirusa namjeravao pratiti sve zaraze procijepljenih, ali se u svibnju odlučio fokusirati isključivo na proboje koji su rezultirali ozbiljnim manifestacijama bolesti COVID-19.

Politico detaljno opisuje uistinu mnogobrojne i donekle šokantne nedostatke u praćenju i izvještavanju o zarazama cijepljenih, dok pojedini sugovornici izražavaju zabrinutost oko donošenja odluka na temelju nepouzdanih podataka, uključujući procjene o učinkovitosti postojeće linije cjepiva protiv delta soja i potrebu za docjepljivanjem.

>>>Podaci iz SAD-a potvrđuju rastući broj probojnih infekcija, pad učinkovitosti mRNK cjepiva

Theresa Sokol, vodeća epidemiologinja Državnog odjela za javno zdravstvo Louisiane, kaže da CDC nepotpune informacije o probojnim zarazama prima iz tek nekolicine jurisdikcija. “Mislim da bi [za CDC]  bilo uistinu izazovno tumačiti rezultate ili tumačiti podatke kada imate samo neke jurisdikcije koje prijavljuju [probojne infekcije],” kaže. “Znam da postoje neke jurisdikcije koje čak nemaju pristup svojim podacima o cijepljenju. Nemaju potrebna ovlaštenja ili dopuštenja,” dodaje.

“Nemamo jasno razumijevanje”

Dužnosnici su za Politico rekli da ih osobito brine izostanak konkretnih, kvalitetnih i pouzdanih podataka o brzini širenja delta soja, stupnja u kojem je on umanjio učinkovitost cjepiva i njegov potencijal manifestacije teških oblika bolesti. Pažljiviji promatrači informacija o učinkovitosti cjepiva znaju da su razlike u pojedinim istraživanjima, ovisno o (ne)ovisnosti izvora na trenutke tragikomične, ali i da postoje snažne indicije da je delta zaštitu cjepivom narušila do porazne razine ispod 50% koja je brojnim regulatorima prag za uvjetno/izvanredno ili potpuno odobrenje cjepiva.

>>>Učinkovitost cjepiva Janssen (J&J) i AstraZenece protiv delta soja oko 33% | novo istraživanje

U takvom kontekstu, Politico citira gledišta dužnosnika da je broj probojnih slučajeva i hospitalizacija veći od navoda CDC-a i drugih službenih izvora, očito je i da njihov broj postojano raste.

Radi ilustracije uznemirujućeg, hotimičnog ili okolnostima uvjetovanog prešućivanja zaraza i hospitalizacija cijepljenih, CDC je prošlog tjedna primio izvješća o 9,716 proboja koji su rezultirali hospitalizacijama procijepljenih. Louisiana je istovremeno samo na svojem teritoriju zabilježila 4,700 više hospitalizacija cijepljenih osoba nego tjedan prije. Sokol navodi da je riječ o najvećem tjednom skoku probojnih infekcija otkad je započelo njihovo praćenje.

>>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 64% | COVID-19

Većina dužnosnika i službenika koje je kontaktirao Politico drži da trenutno dostupne informacije ne podupiru porive prema docjepljivanju za koje od lipnja snažno lobiraju proizvođači cjepiva.

>>>Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’

“Nemamo jasno razumijevanje o tome što podaci zapravo govore o delta varijanti, prijenosu i docjepljivanju,” rekao je jedan od tih dužnosnika.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Veliko, hotimično ili okolnostima uvjetovano prešućivanja zaraza i hospitalizaci… 26/08/2021 […]

  2. […] Grabancijaš snažno potiče i podržava procjepljivanje ranjivih osoba i starije populacije dok prepoznaje dobronamjernu ali etički dvojbenu i moralno neodgovornu sklonost regulatora samocenzuri i posljedičnim dezinformacijama o učinkovitosti cjepiva, učestalosti pojedinih nuspojava ili, u aktualnom trenutku pandemije, svoj sili prešućenih probojnih infekcija. […]

  3. […] Grabancijaš zajedno s čitateljima prati informacije o probojnim zarazama delta sojem koronavirusa za koje je u ovom trenutku jedino izvjesno da su značajno učestalije od “službenog nedostatka pouzdanih informacija.” […]

Comments are closed.