PolitikaPreporučeno

Američki suci zaustavljaju fašističke covid politike, uvjetovanja i/ili obveze cijepljenja

Administracija američkog predsjednika Bidena u utorak je zaustavljena u neposrednom uvođenju obveznog cijepljenja protiv bolesti COVID-19 za radnike u zdravstvu.

Američki okružni sudac Terry Doughty iz Monroea, Louisiana, privremeno je blokirao centre za pružanje Medicare & Medicaid usluga (CMS) u provođenju kampanja prisilnog cijepljenja.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

Odluka suca primjenjiva je na saveznoj razini, s izuzetkom 10 država u kojima je obveza cijepljenja već zaustavljena kako bi se mogla razmotriti njezina kompatibilnost s ustavnim pravima i slobodama.

Doughty je u presudi naveo da CMS nema ovlasti za donošenje odluke o obvezi cijepljenja koja bi zahvatila više od dva milijuna necijepljenih radnika u zdravstvu.

>>>Iza pandemijske krinke regresivna autokracija – ‘povijesna erozija demokracije’ | IDEA

“Neupitno je da je prisiljavanje na cijepljenje 10.3 milijuna radnika u zdravstvu nešto o čemu mora odlučiti zastupnički dom, a ne vladina agencija,” napisao je sudac.

Uvjetovanje tendera

U drugoj značajnoj presudi administracija je zaustavljena u uvjetovanju javnih i državnih tendera cijepljenjem. Okružni sudac Gregory Van Tatenhove iz Frankforta, Kentucky, blokirao je primjenu regulative koja cijepljenje radnika u privatnim kompanijama određuje kao jedan od uvjeta za sudjelovanje u natječajima.

Potonja se odluka odnosi na Kentucky, Ohio i Tennessee, tri države koje su uložile tužbe zbog diskriminacije necijepljenih u javnoj nabavi.

Presude donesene u utorak dio su upečatljivog, za pobornike temeljnih ljudskih prava i sloboda ohrabrujućeg niza sudskih poraza Bidenove administracije.

>>>Stožer je testiranje, prinudu na cijepljenje javnog i državnog sektora uveo na neodređeno

Jedna od najznačajnijih odluka za koju je određen moratorij do procjene njezine ustavnosti odnosi se na pokušaj administracije da obvezu cijepljenja nametne svim privatnim biznisima s više od 100 zaposlenih. Poriv koji je savezni prizivni sud nokautirao početkom studenoga.

Zrcaljenje

Nagone prema kršenje temeljnih ustavnih prava i sloboda procjenjuje i Ustavni sud Republike Hrvatske nakon što je administracija premijera Andreja Plenkovića posrnula u regresivni atavizam i najavila prema definiciji (Merriam-Webster) fašističke izmjene zakona, kriminalizaciju otpora covid režimu.

Vlada je u priopćenju sa zatvorene sjednice održane 17. studenoga navela da se očitovala o prijedlozima za ocjenu ustavnosti “posebnih sigurnosnih mjera vezano za prijem pacijenata te vezano za zaposlenike u zdravstvenoj djelatnosti i djelatnosti socijalne skrbi.”

>>>Grabancijaš poziva na jedinstvo u odgovoru na eklipsu građanskih sloboda

“Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda,” navedeno je.

Pojedine hrvatske stranke, uključujući Most i Domovinski pokret, također propituju ustavnost covid potvrda i drugih odluka Stožera koje pod krinkom zdravstvene ugroze rušilački zadiru u temeljna građanska prava i slobode.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Reuters

Comments (2)

  1. […] Odmjeravanje u gornjem domu stiže uslijed rastućih intervencija američkog neovisnog sudstva koje zaustavlja neustavne i/ili fašističke covid politike, uvjetovanja i/ili obveze cijepljenja. […]

  2. […] >>>Američki suci zaustavljaju fašističke covid politike, uvjetovanja i/ili obveze cijepl… […]

Comments are closed.