PreporučenoTech

Generalni direktor WHO-a zabrinut zbog ‘grubog, neznanstvenog odgovora’ na omikron

Tedros Adhanom Ghebreyesus; Foto: World Health Organization (WHO)/YouTube

Rukovoditelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak je izrazio zabrinutost da pojedine zemlje na pojavu nove mutacije koronavirusa nazvane omikron reagiraju uvođenjem neprimjerenih ili nepotrebnih mjera.

“Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja u zaštiti građana protiv inačice koju još ne razumijemo u potpunosti,” rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus. “No, podjednako sam zabrinut jer nekolicina zemalja članica uvodi grube, opće mjere koje same po sebi nisu utemeljene na dokazima niti učinkovite i koje će samo pogoršati nejednakosti.”

Prema zapisniku sa sastanka WHO-a iza zatvorenih vrata, Ghebreyesus je 194 zemlje članice pozvao da se drže “racionalnih, proporcionalnih” mjera.

>>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mutacija | B.1.1.529

Još uvijek ima više pitanja nego odgovora, rekao je u osvrtu na ozbiljnost bolesti koju izaziva novi soj i učinkovitosti postojećih cjepiva u priječenju zaraze.

U ohrabrujućem detalju, Reuters bilježi da s 1. prosinca omikron nije povezan s niti jednim smrtnim slučajem iako pokazuje sklonost brzom širenju i “bijegu od cjepiva”.

>>>Izjava šefa Moderne o bijegu od cjepiva srušila burze | omikron

Južnoafrička liječnica koja je prva posumnjala na novu varijantu manifestaciju bolesti koju ona izaziva karakterizira kao “jako, jako blagu”.

>>>Iza pandemijske krinke regresivna autokracija – ‘povijesna erozija demokracije’ | IDEA

WHO i drugi izvori navode da će za razumijevanje učinka i potencijalne opasnosti novog soja možda trebati tjedni.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Poziv na staloženost i razmjerni odgovor na novi soj upućuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). […]

  2. […] Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava protiv donošenja ishitrenih zaključaka, uz napomenu da bi za razumijevanje potencijala i značajki novog soja mogli trebati dani ili tjedni. […]

  3. […] je ponovila poziv na ustezanje od panike kakvu neodgovorno i neobuzdano šire predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, njezin […]

  4. […] >>>Generalni direktor WHO-a zabrinut zbog ‘grubog, neznanstvenog odgovora’ na omikron […]

  5. […] >>>Generalni direktor WHO-a zabrinut zbog ‘grubog, neznanstvenog odgovora’ na omikron […]

Comments are closed.