Biznis i ekonomijaPreporučeno

Izjava šefa Moderne o bijegu od cjepiva srušila burze | omikron

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Tržišta u utorak tumaraju, traže smjer i posrću uz očitu sklonost investitora prema bijegu u sigurne luke, uključujući zlato, čvrste valute i državne obveznice.

Jedan od glavnih pokretača pozicioniranja izvršni je direktor Moderne koji je u razgovoru za Financial Times rekao da aktualna linija cjepiva neće biti učinkovita protiv omikron soja koronavirusa.

“Mislim da nema svijeta u kojem će (učinkovitost) biti na istoj razini,” rekao je Stéphane Bancel. “‘Mislim da će to biti osjetni pad. Jedino ne znam koliki jer trebamo pričekati podatke. No, svi znanstvenici s kojima sam razgovarao … govore ‘ovo neće biti dobro.'”

>>>U Južnoj Africi otkriven soj koronavirusa s ‘jako neuobičajenom konstelacijom’ mutacija | B.1.1.529

Bancel je prije za CNBC rekao da će potencijal postojećih cjepiva u hrvanju s omikronom biti poznat za oko dva tjedna i da će razvoj učinkovitih alternativa potrajati mjesecima.

>>>WHO: omikron skloniji probojnim zarazama – težina bolesti nepoznanica | preliminarni podaci

Burze su u ponedjeljak, uslijed informacija da novi soj izaziva “jako, jako blage simptome” u mlađoj populaciji nadvladale strah, no on se danas vratio na razine zabilježene u petak kad je s globalnih tržišta ugrubo izbrisano oko 2 bilijuna dolara.

“To nisu dobre vijesti, a dolaze od nekog tko bi trebao znati,” komentirao je strateg za FX tržišta australske Commonwealth banke, Joe Capurso. “Tržišta su reagirala točno kako se od njih očekuje.”

>>>Na krilima docjepljivanja i covid potvrda dionice Moderne lete prema Suncu

U kratkom rezimeu aktualnih kretanja, europske su burze posrnule za 1.4%, nafta za 3%, dok je prinos na njemačke državne obveznice, koje u olujnim vremenima slove kao jedna od najsigurnijih svjetskih luka, zaronio na -0.363%.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

Promatrači i komentatori danas se također zabavljaju silogističkim bravurama i logičkim kontradikcijama u pozivima pojedinih administracija, uključujući šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen, na hitro i masovno docjepljivanje neučinkovitim cjepivima.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (3)

  1. […] Izjava šefa Moderne o bijegu od cjepiva srušila burze | omicron 30/11/2021 […]

  2. […] U aktualnom je trenutku nejasno kako omicron utječe na učinkovitost postojeće linije cjepiva. Primjerice, dok von der Leyen poziva na cijepljenje, docjepljivanje i uvođenje obvezne imunizacije, izvršni direktor Moderne, Stéphane Bancel, kaže da će cjepiva uslijed radikalne mutacije trebati doraditi. […]

  3. […] inicijalna je izjava šefa Moderne o potrebi prilagodbe postojećih linija cjepiva 30. studenoga srušila svjetske burze, dok je Uğur […]

Comments are closed.