Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka žrtva za Ukrajinu rezultira papreno skupim super jeftinim javnim prijevozom

Suočen s povijesnim inflatornim pritiscima potpirenima izlaskom iz pandemije bolesti COVID-19 i raspirenima zapadnjačkim odgovorom na rusku invaziju Ukrajine, njemački je parlament usvojio zakon kojim cijene karata u javnom prijevozu ograničava na 9 eura mjesečno.

>>>Rusija širi redukciju plina, zaustavlja isporuku Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj

Zastupnici su mjeru usvojili u nastojanju da vozače osobnih vozila odvrate od benzinskih postaja na kojima se cijene derivata postojano propinju i koče gospodarsku aktivnost.

Zakon je na snagu stupio danas, 1. lipnja, i jedinstvenu cijenu nameće svim dionicima javnog prijevoza. Obuhvaćeni su gradski autobusi i tramvaji, podzemna i tradicionalna željeznica.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

Za veliku većinu putnika, cijena je smanjena za više od 90%. Primjerice, mjesečna karta za korisnike javnog prijevoza u Berlinu pojeftinjuje za 98 eura, a u Hamburgu za više od 105 eura.

Deutsche Bahn (Njemačke željeznice) u promet puštaju 50 dodatnih vlakova u očekivanju navale putnike.

Skupa jeftinoća

Bloomberg piše da će snižene cijene karata državu, odnosno porezne obveznike, ipak skupo koštati jer će vlasti prijevoznicima gubitke nadoknaditi s 2.5 milijardi eura.

Navedeni je danak prenuo kritičare koji drže da je cijena prevelika i da će potencijalna navala putnika preplaviti masovni transport i željezničke linije.

>>>Na moru rekordne količine ruske nafte

Drugi istovremeno drže da bi mjera trebala ići dalje.

“‘Jeftina i klimatski prijateljska mobilnost ne smije i neće ostati tek kratkoročni bljesak,” napisala je u priopćenju Katharina Dröge, parlamentarna čelnica njemačkih Zelenih. “Autobusi i vlakovi moraju postati još privlačniji u gradu i na selu.”

Žrtva za Ukrajinu

Dakako, u pozadini zelene inicijative zapravo je odgovor na rusku invaziju Ukrajine i zabrinutost krojača politike da će zabrana uvoza ruskih energenata osupnuti gospodarstvo.

>>>Europska žrtva za Ukrajinu žari inflacijsku lomaču

Europski lideri u ponedjeljak su dogovorili postupni embargo na rusku naftu koji bi prema riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen europskom tržištu do kraja godine trebao uskratiti oko 90% sadašnjeg uvoza.

Unatoč velikoj europskoj gospodarskoj žrtvi, posljednji podaci sugeriraju da je rusko gospodarstvo otpornije od procjena i ufanja zapadnjačkih stratega, političara i analitičara. Rublja u posljednjim danima slovi kao najvrjednija valuta svijeta, a industrija nakon tri mjeseca poniranja ponovno bilježi rast.

>>>The Economist bilježi ‘iznenađujuću otpornost’ ruskog gospodarstva

U geopolitičkom smislu akcije europskih administratora i nemaju previše smisla jer u konačnici propinju cijene nafte na globalnoj razini. Damn if you do, damn if you don’t, rekli bi Ameri.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima