PreporučenoTech

Trump ljulja izglede, kotaciju ‘zelenih’ tvrtki

Europske tvrtke s fokusom na čistu energiju napuštaju ili revidiraju svoje planove o širenju poslovanja, brinu o padu prodaje ili gubitku sredstava za zelene projekte u Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko pobjedu na američkim predsjedničkim izborima izbori Donald Trump.

Bivši predsjednik u utrci za novim mandatom u dosadašnjoj je kampanji Zeleni dogovor Europske komisije i Bidenove administracije karakterizirao kao “novu zelenu prijevaru”, zavjetovao dokidanje “ludog” koncepta isključivo električnih automobila, najavio izdavanje ili ponovno izdavanje dozvola za eksploataciju nafte i povratak protekcionističkim politikama.

Mačak u vreći

Potonje uključuje i reviziju velikih državnih potpora za europske i američke tvrtke koje su osigurane kroz Akt o smanjenju inflacije (IRA).

Usvojena u 2022. godini IRA europskim kompanija pruža veliki poticaj za investicije i širenje svojeg poslovanja u Sjedinjenim Državama, što je više nego manje u koliziji s “Amerika na prvom mjestu” politikama Trumpa.

“S Donaldom Trumpom koji je A) jako oportunistički B) također vrlo polemičan i C) također prilično nepredvidljiv, morate se zapitati ima li smisla napraviti takvu okladu,” rekao je o ulaganjima u SAD-u Peter Roessner, izvršni direktor luksemburške tvrtke za razvoj ekonomije vodika H2Apex.

Njegova je kompanija izradila planove za izgradnju 15 milijuna dolara vrijedne tvornice spremnika vodika u Sjedinjenim Državama, ali je od projekta odustala uslijed zabrinutosti da bi nova administracija mogla uskratiti trećinu iznosa u poticajima.

Zaziranje i nesigurnost

Tvrtka za analizu i istraživanje tržišta Wood Mackenzie procjenjuje da bi potencijalni zaokret pod upravom Trumpa ugrozio projekcije o bilijun dolara vrijednim investicijama u zelene i niskougljične izvore energije do 2050. godine.

Konzultanti Roland Bergera drže da totalni opoziv IRA-e nije izgledan, ali bi nova administracija mogla ukloniti poticaje za kupnju električnih vozila, izgradnju infrastrukture za njihovo punjenje i druge zelene projekte.

Njemački proizvođač solara, SMA Solar, prošlog je mjeseca objavio upozorenje o profitu, navodeći moguću promjenu administracije u po veličini drugom tržištu solarne energije. Na prvom je mjestu Kina.

Reuters bilježi da su zaziranje i nesigurnost uočljivi na burzovnom indeksu RENIXX posvećenom praćenju 30 najvećih svjetskih tvrtki na tržištu obnovljive energije a čija je kotacija nakon pokušaja atentata na Trumpa postojano lošija od drugih globalnih dionica.

Među teško pogođenim dionicama je Orsted, najveći svjetski instalater vjetroelektrana, za koje je Trump zavjetovao smanjenje subvencija “s prvim danom povratka u Ovalni ured”.

Među tvrtkama koje su u posljednjim tjednima najavile odgodu ili odustajanje od investicija u SAD-u su njemačka tvrtka za vodik Thyssenkrupp Nucera, njezin norveški rival Nel i drugi.



Povezane vijesti