Biznis i ekonomijaPreporučeno

Direktori traže otkaze, prvo zatvaranje tvornica u 87-godišnjoj povijesti VW-a

Radničko vijeće Volkswagena u ponedjeljak je upozorilo da uprava u potrazi za golemim uštedama razmatra zatvaranje suvišnih tvornica i zavjetovalo “žestok otpor” restrukturiranju.

Izvršni odbor tvrtke traži i dokidanje jamstva iz 1994. koje radnicima garantira da masovnih otpuštanja neće biti do 2029. godine.

“Situacija je izrazito napeta i ne može se prevladati jednostavnim mjerama smanjenja troškova,” napisao je u internom priopćenju šef VW brenda Thomas Schäfer.

Uzbuna

Volkswagen je uzbunu okinuo u zadnjem kvartalu 2023. godine, menadžeri su u studenom rekli da su do 2026. nužne uštede u iznosu od 10 milijardi eura i zbrinjavanje viška radnika.

Grupa je u kolovozu postavila cilj smanjenja proizvodnje za 10% širom Europe. Redukcije do 25% već su na snazi u pojedinim lokacijama, uključujući glavnu tvornicu u Wolfsburgu.

Generalni direktor Oliver Blume sada je procijenio da poduzete mjere nisu dovoljne i od uprave zatražio da učini više.

Znameniti i snažni njemački sindikat IG Metall najavu je karakterizirao kao neodgovornu.

“Pogrešna odluka”

Šefica Radničkog vijeća VW-a, Daniella Cavallo, na intranetu je napisala da je uprava u posljednjim godinama donijela “mnogo pogrešnih odluka”, uključujući ignoriranje potencijala i investicija u vozila s hibridnim pogonom i trom razvoj pristupačnih električnih automobila.

Umjesto zatvaranja tvornica, upravni odbor bi trebao smanjiti složenost odlučivanja i iskoristiti sinergije u planovima Volkswagen grupe, ocijenila je Cavallo, kritizirajući “dokumentacijsko ludilo” i “strategiju rezanja salame”.

Daniela Cavallo; Foto: Raimond Spekking

Bez presedana

Volkswagen slovi kao najveći industrijski poslodavac Njemačke i uživa najveće prihode među dionicima europske automobilske industrije.

Uprava želi zatvaranje jedne tvornice velikih vozila i jednog proizvodnog pogona za izradu dijelova u potezu koji je bez presedana u 87-godišnjoj povijesti tvrtke.

Grabancijaš/Bloomberg/Reuters


Povezane vijesti

Comment here