Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neuobičajeno duboko i neočekivano propadanje poslovnih aktivnosti u eurozoni | rujan 2024.

Uslužna i proizvodna aktivnost u europodručju u rujnu je propala neuobičajeno i neočekivano oštro, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno privatno istraživanje Hamburške komercijalne banke (HCOB).

Ankete registriraju široku slabost, nastavak negativnih trendova u Njemačkoj i povratak kontrakcije u Francuskoj koja je u kolovozu brodila na površini zahvaljujući jednokratnom vjetru Olimpijskih igara.

Preliminarni združeni Indeks menadžera nabave (PMI) koji prati aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru ovog je mjeseca potonuo na 48.9, s 51.0 u kolovozu – osjetno dublje od 50.5 koliko su očekivali analitičari u anketama Reutersa.

Kompozitni indeks ispod granice od 50 koja dijeli širenje od sažimanja nije boravio od veljače.

“Kako se ugasio olimpijski plamen, tako se ugasio i optimizam eurozone. Kolovoški porast PMI-ja popraćen je naglim padom u rujnu. To dodatno potiče zabrinutost za rast u bloku dok brige oko inflacije blijede,” komentirao je u bilješci za klijente Bert Colijn, ekonomist iz ING-a.

Izvješće HCOB-a bilježi da je ukupna potražnja u rujnu pala najbržom stopom u osam mjeseci. Indeks novih poslova povukao se s 49.1 na 47.2 na mjesečnoj razini.

PMI za usluge okopnio je s 52.9 na 50.5, nasuprot 52.1 koliko je iznosio konsenzus u očekivanjima analitičara.

Tehnička recesija u Njemačkoj

Podaci učvršćuju izglede tehničke recesije u Njemačkoj, definirane kroz dva uzastopna tromjesečja gospodarske kontrakcije.

Bruto domaći proizvod (BDP) najsnažnije europske ekonomije u drugom se kvartalu “neočekivano” smanjio za 0.1%.

“Čini se da je tehnička recesija zapečena,” komentirao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke čija aktualna revizija predviđa pad njemačkog BDP-a za 0.2% u trećem tromjesečju.

Deflacija

Inflacija cijena u uslužnom sektoru u rujnu je popustila na 52.0 s 53.7 u kolovozu, što je najniža razina od travnja 2021. godine.

“Jedan pozitivan razvoj događaja je da cjenovni pritisci popuštaju. To će biti ohrabrujuće za Europsku središnju banku (ECB) i možda povećati šanse da kreatori (monetarne) politike ponovno smanje kamatnu stopu na depozite u listopadu,” komentirao je Andrew Kenningham iz Capital Economicsa.

ECB je 12. rujna prepoznao popuštanje inflatornih pritisaka i usporavanja gospodarstva te shodno prilagodio kamatne stope za financijski sustav uz uobičajenu napomenu da će daljnji koraci ovisiti o podacima iz realnog vremena.



Povezane vijesti

Comment here