PolitikaPreporučeno

Lavrov: zbilja se promijenila, Rusija ne želi primirje već trajno rješenje za Ukrajinu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu je rekao da se “zbilja” sukoba u Ukrajini značajno izmijenila od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

“Istanbulski sporazumi inicirani 29. ožujka 2022. od Rusije i ukrajinskih delegacija mogli bi služiti kao temelj nagodbe. Oni predviđaju odbijanje Kijeva da se pridruži NATO-u i sadrže sigurnosna jamstva za Ukrajinu uz uvažavanje realnosti na terenu u tom trenutku. Nepotrebno je reći da su se te realnosti u više od dvije godine znatno promijenile, uključujući u pravnom smislu,” rekao je ministar u razgovoru za Newsweek.

Potom je ponovio preduvjete za mir ruskog predsjednika Vladimira Putina: potpuno povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz oblasti Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje koje su Rusiji pripojene u studenom 2022. godine i uživaju sva prava garantirana ustavom. Obvezivanje Ukrajine na neutralni i nenuklearni status, njezina demilitarizacija i denacifikacija, zaštita sloboda i interesa građana koji govore ruskim jezikom na čitavom teritoriju i dokidanje svih zapadnjačkih sankcija protiv Rusije.

Odbacivanje prekida vatre, primirja

Ministar je iterirao da Sjedinjene Države i NATO žele “strateški poraz” Rusije.

“Mi nemamo izbora nego nastaviti našu specijalnu vojnu operaciju sve dok prijetnje koje predstavlja Ukrajina ne budu uklonjene.”

U trenutku očite dominacije ruskih snaga na bojišnici diplomat je odbacio primirje ili privremeni prekid vatre, rekavši da Kremlj traži stalno rješenje koje će okončati sukob.

“Zapad mora zaustaviti dostavu oružja, a Kijev mora zaustaviti neprijateljstva. Ukrajina se mora vratiti  neutralnom i nesvrstanom statusu bez nuklearnog oružja, štiti ruski jezik i štovati prava i slobode svih svojih građana.”

Govoreći o teškom danku sukoba za obje strane ministar je rekao da je “on najveći za Ukrajince, čije ih vodstvo bez milosti, tjera u rat da budu poklani”, dok se “Rusija bori za zaštitu svojih ljudi i sigurnosne interesa od vitalnog značaja”.

To je “usput rečeno, u kontrastu sa Sjedinjenim Državama gdje mnogi imaju navadu špekulirati o nekakvim ‘pravilima’, ‘načinu života’ i sličnom, dok pritom naizgled imaju slabo razumijevanje gdje se nalazi Ukrajina i kakvi su ulozi u ovom ratu.”

Novi svjetski poredak

U odgovoru na pitanja o geopolitičkoj situaciju, Lavrov je ponovio da Rusija, Kina i drugi dionici rade na uspostavi “novog svjetskog poretka” i rebalansiranju moći čije je središte Washington.

“Vjerujemo da bi sve države, uključujući Sjedinjene Države, trebale ispunjavati svoje obveze na ravnopravnoj osnovi s drugima, umjesto da prikrivaju svoj pravni nihilizam mantrama o svojoj iznimnosti. Tu nas podržava većina zemalja koje vide kako se međunarodno pravo potpuno nekažnjeno krši u Pojasu Gaze i Libanonu, baš kao što se prije kršilo na Kosovu, Iraku, Libiji i mnogim drugim mjestima.”

Naveo je i da rezultati skorašnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama nemaju značaj za Kremlj i njegovu putanju.

“U cjelini, bilo bi prirodno da se stanovnici Bijele kuće, ma tko bili, bave svojim domaćim poslom, i ne traže avanture desecima tisuća milja daleko od američkih obala. Uvjeren sam da birači u SAD-u misle isto.”


Povezane vijesti

Comment here