PolitikaPreporučeno

77.9% od 96.334 sudionika online ankete drži da je za rat u Ukrajini odgovoran Washington

Znameniti politički aktivist, haker, gejmer i poduzetnik Kim Dotcom čije objave na društvenom mikroblogu X prati 1.7 milijun ljudi korisnike je upitao koga drže odgovornim za rat u Ukrajini?

Kao odgovore je ponudio Rusiju, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države. U “plebiscitu” je sudjelovalo 96.334 glasača od kojih je 77.9% za rat okrivilo SAD, a 16.1% Rusiju.

Grabancijaš napominje da je anketa indikativna i potencijalno pristrana.

Kontekst

Kako bilo, feedback je zanimljiv uslijed naizgled šireg, globalnog ako već ne i lokalnog osvještavanja o uzrocima i povodima rata, uništenja ključne europske infrastrukture (Sjevernih tokova) i nastojanja Washingtona da po svaku cijenu spriječi bilo kakvo približavanje EU-a i Rusije čija bi hipotetska suradnja stvorila daleko najprosperitetniju regiju u znanom nam svemiru.

SAD je opasnost Euroazije za američku hegemoniju definirao davno i ona je okosnica njegove vanjske politike. Prema sudu mnogih strategija je ponajbolje elaborirana u knjizi “Velika šahovska ploča: američki primat i njegovi geostrateški imperativi” (dostupnu na Amazonu ili besplatno na engleskom jeziku, -.pdf CIA) čiji je autor, Zbigniew Brzezinski, prekaljeni poljsko-američki diplomat i politički znanstvenik koji je služio kao savjetnik za vanjsku politiku i/ili nacionalnu sigurnost američkih predsjednika Johna F. Kennedyja, Lyndona B. Johnsona i Jimmyja Cartera.

Motritelji američke politike znaju da je, nakon uspješnog i poltronskog sakaćenja i samoranjavanja Europe u tijeku redefiniranje strateških globalnih rizika u SAD-u, o čemu, među ostalima, zbori američki republikanski jastreb i kandidat za potpredsjednika J.D. Vance čiji je fokus Kina.


Povezane vijesti

Comment here