PolitikaPreporučeno

Papa: ne vidimo čitavu dramu iza rata koji je možda provociran ili nije spriječen

Papa Franjo prošloga je mjeseca poveo razgovor s urednicima Isusovačkih medija u kojem je rusku invaziju na Ukrajinu karakterizirao kao brutalnu, okrutnu i svirepu.

>>>Papa Franjo promišlja o ‘Uskrsu rata’

Katolički lider u intervjuu objavljenom u utorak hvali i uzdiže “hrabre” Ukrajince u borbi za opstanak, ali istovremeno iskače s jednosmjernog zapadnjačkog kolosijeka uz ocjenu da situacija nije “crno-bijela” i da je rat “možda na neki način provociran”.

Herojstvo, mučeništvo

Dok osuđujemo “svirepost, okrutnost ruskih vojnika, mi ne smijemo zaboraviti istinske probleme ako ih želimo riješiti,” rekao je Franjo pa kao jedan od faktora naveo interese vojno-industrijskog kompleksa.

>>>Cvjetnica: papa upozorio na ‘vraga u pandemiji’

“Također je istina da je Rusija mislila kako će sve biti završeno u tjedan dana. Ali su oni pogriješili u računici. Oni su se suočili s hrabrim ljudima, ljudima koji se bore za opstanak i koji imaju povijest (takve) borbe,” rekao je Franjo u razgovoru objavljenom u žurnalu Civilta Cattolica.

“To je ono što nas dira: vidjeti takav heroizam. Uistinu bih želio naglasiti tu točku, herojstvo ukrajinskih ljudi. Ono što nam je pred očima je situacija svjetskog rata, globalnih interesa, prodaje oružja i geopolitičkog prisvajanja koje herojske ljude čini mučenicama.”

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Papa je podsjetio da se nekoliko mjeseci prije početka invazije susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je izrazio zabrinutost da NATO “laje na vratima Rusije” i da bi to moglo dovesti do rata.

Crno-bijeli svijet

Potom je, u aktualnim okolnostima možda neuobičajeno iskreno i izravno dodao: “Mi ne vidimo čitavu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda, na neki način provociran ili nije spriječen.”

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Urednici su na opasku reagirali pitanjem čini li ga to “pobornikom Putina”.

“Ne, ja to nisam. Reći nešto takvoga bilo bi pojednostavljeno i pogrešno.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] >>>Papa: ne vidimo čitavu dramu iza rata koji je možda provociran ili nije spriječen […]

  2. […] >>>Papa: ne vidimo čitavu dramu iza rata koji je možda provociran ili nije spriječen […]

Comments are closed.