PolitikaPreporučeno

Zaharova: Rusija ima dokaze da su Sjeverne tokove sabotirali SAD i UK

Rusija ima dokaze o umiješanosti Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u sabotažu Sjevernih tokova, ključne i kritične europske infrastrukture čije je razaranje okinulo povijesne inflatorne pritiske i najsnažnije europsko gospodarstvo, Njemačku, bacilo na koljena.

“Dokazi postoje. Hoćemo li ih objaviti – što će vam također reći o kakvim je dokazima riječ – to ovisi o razvoju situacije oko istrage,” rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u odgovoru na upit novinara o podacima koji su se našli u posjedu Ruske obavještajne službe (SVR).

Marija Zaharova; Foto: True inFo/YouTube

Glasnogovornica je ponovila širi kontekst u kojem je Rusija od Zapada, a osobito od Danske, Švedske i Njemačke svesrdno tražila suradnju u istrazi.

Njemačka bi osobito trebala biti zainteresirana za razmjenu spoznaja, rekla je prema citatu TASS-a.

“Štoviše, bili smo spremni predstaviti sve što imamo unutar istrage pod okriljem Ujedinjenih naroda … ali je Zapad to također blokirao. Stoga smo mi proveli vlastitu istragu i, naravno, mi imamo informacije o kojima su govorili ruski dužnosnici, a osobito (direktor SVR-a) Sergej Nariškin,” izjavila je Zaharova opetujući da su europske zemlje sebi samovoljno uskratile uvid u informacije.

Govoreći o rezultatima istrage ruskih obavještajaca Nariškin je rekao da su SAD i UK izravno upleteni u sabotažu plinovoda. Naveo je da su “profesionalni saboteri anglosaksonskih agencija bili uključeni u organizaciju, pripremu i provođenje detonacija”.

Američka administracija “takvu je sabotažu opravdala kao garanciju europskog – uglavnom Njemačkog – razdvajanje od Rusije,” rekao je šef ruskih špijuna.

Kontekst i kronologija

Američki predsjednik Joe Biden je u veljači 2022. godine, dva tjedna prije početka rata u Ukrajini, zavjetovao da će ruska invazija “okončati” Sjeverne tokove.

Sabotaža se odigrala 26. rujna 2022. godine nakon što je američka Središnja obavještajna agencija (CIA) tijekom ljeta Berlin upozorila na takav scenarij.

Iako se o povodima i počiniteljima neposredno dvojilo, korisnici društvenog bloga X odmah su procijenili da je poduhvat izvela američka vojska.

Rusija je nakon inicijalne istrage u listopadu 2022. godine rekla da je sabotaža čin “specijalaca” britanske mornarice.

Njemačka je u lipnju 2023. započela istraživati ulogu Poljske.

Washington Post je u studenom 2023. imenovao ukrajinskog pukovnika koji je koordinirao operaciju.

Njemačka je u kolovozu 2024. godine izdala Europski uhidbeni nalog protiv ukrajinskog instruktora ronjenja Volodimira Z. osumnjičenog za sabotažu.

Wall Street Journal u kolovozu je objavio da je ideja o uništenju kritične infrastrukture zaiskrila u noći teškog opijanja ukrajinskih domoljuba.

U javnoj sferi je još sijaset hipoteza i teorija, no današnja objava Zaharove u najvećoj se mjeri podudara s izvještajem legendarnog američkog istraživačkog novinara Seymoura Hersha koji se u veljači 2023. godine pozvao na izvore iz Washingtona “izravno upoznate s operativnim planiranjem”.

Izvještaj, među ostalim, navodi da je Bidenova odluka o sabotaži razmatrana devet mjeseci kroz osobito tajna vijećanja unutar američke zajednice za nacionalu sigurnost.

Okosnica promišljanja bila je kako izravnu dugoročnu štetu interesima, boljitku i konkurentnosti Europske unije sakriti od partnera i javnosti.


Povezane vijesti

Comment here