PreporučenoTech

YouTube vlasnicima autorskih prava ne treba otkriti detaljne informacije o ‘piratima’: CJEU

Najviši Europski sud (CJEU) u četvrtak je presudio da Googleov YouTube nositeljima autorskih prava u Europskoj uniji ne treba otkrivati IP adrese korisnika koji ilegalno postavljaju filmove na tu i druge online platforme uz obrazloženje da mora postojati zdrav omjer između zaštite privatnosti i zaštite autorskih prava.

Postupak je pred luksemburškim sudom završio nakon što su njemački sudovi zatražili mišljenje u tužbi koju je zbog piratstva pokrenuo njemački distributer filmova Constantin Film Verleih.

>>>‘Malware dolazi’ kradljivcima Igre prijestolja

Kompanija je od Googlea zatražila e-mail i IP adrese korisnika koji su u 2013. i 2014. godini na YouTube ilegalno postavili filmove Scary Movie 5 i Parker, za koje posjeduje autorska prava na njemačkom tržištu.

Google je odbio predati zatražene podatke nakon čega se Constantin Film odlučio na tužbu.

CJEU je u četvrtak podržao američku kompaniju.

“Kad se film nezakonito postavi na online platformu kakva je YouTube, vlasnici autorskih prava mogu na temelju direktive o zaštiti autorskih prava od operatora zatražiti poštansku adresu korisnika u prekršaju, ali ne i njegovu e-mail adresu, IP adresu ili telefonski broj,” navodi se u obrazloženju presude.

Suci su naveli da članice Unije mogu posegnuti za snažnijom zaštitom intelektualnog vlasništva ali da ona mora biti pravedna i proporcionalna u odnosu na druga temeljna prava kakvo je pravo privatnosti.

>>>Google ‘zaštitio’ autorska prava, europskim izdavačima ni novac ni isječci: članak 11

Glasnogovornica Googlea je pozdravila odluku i navela da YouTube ostaje predan zaštiti autorski prava i privatnosti korisnika.

“Današnja odluka CJEU-a pruža pravnu jasnoću o tome koje su informacije prikladne za dijeljenje s nositeljima prava u slučaju zahtjeva za zaštitom autorskih prava,” napisala je u izjavi za Reuters.