Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lagarde prebacila lopticu s monetarne na ‘vitalno značajnu fiskalnu politiku’  

Vlade u europodručju moraju nastaviti s velikom potrošnjom kako bi pomogle oporavku i izlasku bloka iz povijesne recesije izazvane pandemijom koronavirusa, rekla je u nedjelju predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.

Njezin poziv stiže nakon što je eurozona kolovoz završila s neočekivano oštrom deflacijom cijena iako je središnja banka započela s novom, raskošnom rundom stvaranja novca za financijski sustav, kupnju državnih i korporativnih obveznica.

>>>ECB dogovorio štancanje dodatnih 600 milijardi eura, ukupno 1.35 bilijun: PEPP

“Pouzdanje u privatnom sektoru u velikoj mjeri počiva na pouzdanju u fiskalne politike. Kontinuirana ekspanzivna fiskalna politika od vitalnog je značaja za izbjegavanje prekomjernog gubitka poslova i za potporu prihodima kućanstava sve dok ekonomski oporavak ne ojača,” rekla je Lagarde u govoru povodom godišnjeg sastanka s Vijećem guvernera arapskih središnjih banaka i monetarnih vlasti.

Europska komisija je za pomoć europskim vladama u oporavku gospodarstava od posljedica pandemije unutar Višegodišnjeg proračuna (VFO) za razdoblje od 2021. do. 2027. godine predložila fond vrijedan 750 milijardi eura. Europsko vijeće je postiglo politički dogovor o paketu, no on još nije usvojen. Europski parlament je zatražio više novca i rezolucijom jasno signalizirao da proračun pa tako i program za oporavak neće prihvatiti u predloženom obliku.

>>>Plenković iscrtao bolju budućnost utemeljenu na europskom novcu

“Održavanje mjera za očuvanje radnih mjesta presudno je kako bi se izbjegao nagli porast nezaposlenosti kasnije tijekom godine,” rekla je u navedenom kontekstu Lagarde i pozvala dionike da brzo usvoje VFO.