Biznis i ekonomija

Hrvatski i slovenski proizvođači traže oznaku izvornosti za ovčji sir iz Istre

Hrvatski i slovenski proizvođači ovčjeg sira iz područja Istre pokrenuli su inicijativu za zajedničko brendiranje svog proizvoda u Europskoj uniji, potvrdila je u utorak slovenska vlada.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane dobilo je zahtjev za zaštitu istarskog ovčjeg sira sa zaštićenom oznakom izvornosti u Europskoj uniji, a prijavu su pripremili slovenski i hrvatski proizvođači ovog sira.

>>>Komisija prepoznala izvornost ‘Rudarske greblice’

Istarski ovčji sir može se proizvoditi samo na području slovenske i hrvatske Istre, uključujući kvarnerske otoke. Za proizvodnju se koristi sirovo ili pasterizirano mlijeko ovaca uzgajanih isključivo na tom zemljopisnom području, priopćilo je ministarstvo.

Osobitosti svojstava i kvalitete

Da bi se postigla zaštita, ovce se moraju hraniti ispašom na pašnjacima, uz mogućnost prihrane sušenom lucernom, sijenom i žitaricama, poput grubo mljevenih žitarica kukuruza, ječma i zobi.

Osobitosti svojstava i kvalitete istarskog ovčjeg sira rezultat su poluekstenzivne metode uzgoja ovaca, sastava mlijeka autohtone pasmine istarska pramenka te duge tradicije i umijeća proizvodnje ovčjeg sira u obalnom području Slovenije i Hrvatske, navodi slovensko ministarstvo.

>>>Zaštićeno je zemljopisno porijeklo ‘Bračkog varenika’ – vrhunskog začina medne arome

Istarski ovčji sir nije jedini proizvod za čije su se brendiranje oznakom izvornosti ili zaštićenog geografskog podrijetla odlučili slovenski i hrvatski proizvođači iz ovog mediteranskog podneblja.

Zajedničkom aplikacijom već su dobili zaštitu izvornosti za istarsko-istrski pršut i istarsko-istrsko maslinovo ulje. Nedavno su najavili i sličnu akciju za izvorni istarski  med.