Biznis i ekonomija

Komisija odobrila dvije nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske i Portugala

Ilustracija/congerdesign

Komisija je odobrila dodavanje proizvoda “Bračko maslinovo ulje” iz Hrvatske i “Carne Ramo Grande” iz Portugala u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). “Bračko maslinovo ulje” odnosi se na maslinovo ulje proizvedeno na otoku Braču. Na specifična kemijska i organoleptička svojstva “Bračkog maslinovog ulja” utječu brojni čimbenici, kao što su geološki i klimatski uvjeti Brača, najvišeg otoka Jadrana, prevladavanje sorte Oblica te znanja i iskustva proizvođača na otoku Braču u uzgoju stabala maslina i preradi ploda u maslinovo ulje.

“Carne Ramo Grande” meso je stoke pasmine Ramo Grande, uzgojene na Azorskom otočju. Na opća svojstva pasmine Ramo Grande utječu prirodni uvjeti otočja. Klimatski uvjeti na Azorima u kombinaciji s posebnom tehnikom uzgoja omogućuju ispašu tijekom cijele godine. Tradicionalno znanje i umijeće i recepti svakog otoka, koji se prenose s generacije na generaciju, naglašavaju okuse i arome karakteristične za “Carne Ramo Grande”.

>>>Zaštićeno je zemljopisno porijeklo ‘Bračkog varenika’ – vrhunskog začina medne arome

Ti novi nazivi dodaju se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni u bazi podataka eAmbrosia. Dostupno je više informacija o sustavima kvalitete.