Biznis i ekonomijaPreporučeno

Negativne cijene prirodnog plina u SAD-u | svibanj 2024.

“Spot” cijene, cijene koje trgovci plaćaju za neposrednu isporuku prirodnog plina, u utorak su zaronile u negativni teritorij u Texasu, Californiji i Arizoni signalizirajući višak opskrbe i zatomljenje potražnje uvjetovano obiljem hidroenergije u Sjedinjenim Američkim Državama i izdašnim pričuvama u Europskoj uniji gdje je zima bila blaga.

Industriji posvećen portal Oil Price bilježi da su cijene u čvorištu Waha u teksaškom okrugu Pecos 6. svibnja zaronile na negativnih 2.72 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (mmBtu), dan poslije sličan se scenarij odigrao na jugu Californije i u Arizoni.

Bez presedana

Situacija bez presedana proizvođače stavlja u prekarnu poziciju, odnosno prisiljava da kupcima plate za preuzimanje i skladištenje plina ili posegnu za njegovim spaljivanjem (engl. flaring) “u vjetar”.

Pojedini proizvođači, uključujući Kinder Morgan, s proljećem su krenuli u redovito sezonsko održavanje infrastrukture i cjevovoda, u zadršci koja bi uobičajeno poslužila kao potporanj za cijene. Drugi su smanjili proizvodnju iako takav kurs podrazumijeva dodatne troškove.

Cijene plina u SAD-u na povijesnim nizinama osciliraju od veljače kada su pale na najnižu razinu u tri desetljeća.

Jedan od pokretača pozitivnih i negativnih trendova je zapadnjačka sabotaža Sjevernih tokova koja je prekinula glavnu arteriju za dostavu ruskog plina u Europsku uniju i utrla put američkim i drugim alternativama.

Iako suočeni s izazovima i zelenim tranzicijama, proizvođači plina u SAD-u ostaju optimistični oko dugoročnih izgleda tog energenta.Povezane vijesti

Comment here