Biznis i ekonomija

SAD je u 2023. bio najveći izvoznik LNG-a, EU najveći kupac

Izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država lani je oborio mjesečne i godišnje rekorde i zasjenio uobičajene prvake Katar i Australiju.

SAD se ističe u rastu globalne opskrbe LNG-om u 2023., komentirao je Alex Munton, direktor globalnog istraživanja plina i LNG-a u konzultantskoj tvrtki Rapidan Energy Group.

Američke terminale samo je u prosincu napustilo 8.6 milijuna metričkih tona (MT).

Izvoz plina lani je na godišnjoj razini porastao za 14.7%, na 88.9 MT-a, u poredbi s 77.5 milijuna u 2022. godini.

Prema podacima američke vlade najveći izvoznik LNG-a u 2022. bio je Katar, na drugom je mjestu bila Australija.

“Rekordnu proizvodnju u SAD-u potaknula su dva čimbenika: povratak Freeport LNG-a na pune kapacitete, što je dodalo 6 MT i cjelogodišnja proizvodnja postrojenja Calcasieu Pass tvrtke Venture Global LNG koja je dodala 3 MT više nego 2022.,” rezimirao je Munton čija procjena uočljivo ignorira glavnog pokretača trenda – sabotažu Sjevernih tokova, odnosno odsijecanje Rusije od europskih tržišta.

Kako bilo, Europa je u 2023. bila glavna destinacija za američki LNG-a. Podaci London Stock Exchange Group bilježe da je njezin udjel u kupnji u prosincu iznosio 61% (ili 5.43 MT), a u studenom 68%.

Pažljiviji motritelji tržišta znaju da SAD svoj “plin slobode” u Europu gura milom ili silom od 2019. godine.

Iako su europski istražitelji propustili imenovati krivca za sabotažu Sjevernih tokova u stručnoj i pučkoj javnosti postoji široki konsenzus da je ona djelo Amerikanaca (vidi povezane vijesti).

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti

Comment here