PolitikaPreporučeno

AfD snaži članstvo, prosvjede | VIDEO

Lideri stranke Alternativa za Njemačku koja se s margina krajnje desnice prelila u glavnu struju u subotu su izvijestili o velikom porastu članstva i zavjetovali nastavak uspona čiji tempo brine etabliranu konkurenciju.

AfD je druga politička sila Njemačke postao lani uslijed niza faktora, uključujući rat u Ukrajini i njegov utjecaj na gospodarstvo, imigraciju i frustraciju s nacionalnim i nadnacionalnim politikama koje primjenjuje “semafor” koalicija okupljena oko Socijaldemokrata (SPD) i njihovog kancelara Olafa Scholza.

Stranka se ususret izborima za Europski parlament suočila s nizom skandala i prosvjeda koji su poljuljali njezinu kotaciju.

Unatoč vanjskim pritiscima, unutarnjim previranjima i negativnim tisku AfD je na izborima osvojio 15.9% glasova te potvrdio da je druga politička sila u državi, odmah iza Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) koji su dionici Europske pučke stranke (EPP).

Priljev

Stranka je u subotu održala veliku konvenciju u zapadnom gradu Essenu, smještenom daleko od uobičajenih utvrda i baza na istoku Njemačke, na kojoj je sudjelovalo gotovo 600 delegata.

Supredsjedatelj, Tino Chrupalla, okupljenima je rekao da je članstvo od siječnja 2023. godine poraslo za 60%, na 46.881.

“Unatoč svom maltretiranju koje morate trpjeti kao član AfD-a, ovo je apsolutno senzacionalna brojka,” rekao je.

Iako je uspon upečatljiv za stranku utemeljenu u 2013. godini, njezino je članstvo još uvijek patuljasto u poredbi sa stotinama tisuća članova SPD-a ili CDU-a.

Prosvjedi

Reuters piše da se stranački kongres održao unatoč protivljenju gradskih vlasti koje su konvencijski centar okitile zastavama Europske unije i barjacima duginih boja.

Okupljanje su pokušali spriječiti i ulijevo ustrojeni ili LGBT građani. Dva su interventna policajca tijekom pratnje delegata dobili udarce u glavu, jedan od njih je hospitaliziran. U komešanju je ozlijeđeno ukupno sedam redarstvenika.

“Ovdje smo da ostanemo”

“Rastopite AfD grudu snijega prije nego što se pretvori u lavinu”, “AfD Prezire čovječanstvo” i “Nacističke svinje” neke su od poruka i slogana odaslanih s prosvjeda u kojem je prema procjeni ministarstva unutarnjih poslova sudjelovalo oko 20.000 ljudi.

“Nećemo se dati zastrašiti,” rekla je supredsjedateljica Alice Weidel. “Ovdje smo i ovdje smo da ostanemo.”

Delegatima je ponovila temeljne smjernice za političko djelovanje, uključujući u Europskom parlamentu gdje će se boriti protiv financiranja duga “zaduženih država” poput Italije ili Grčka, kao i ideje da Ukrajina pripada Europskoj uniji.

AfD je na izborima za EP osvojio 15 zastupničkih mjesta, više od SPD-a, liberala (FDP) ili Zelenih, ali je suočen sa “sanitarnim kordonom” u kojem koaliranje odbacuju svi drugi dionici, uključujući i grupu Identitet i demokracija koju predvodi Marine Le Pen.

Weidel je rekla da njezina stranka radi na formiranju svoje grupacije unutar EP-a, što podrazumijeva najmanje 23 zastupnika iz sedam zemalja članica.

Aktualne ankete sugeriraju da će AfD nastaviti s osvajanjem vlasti u istočnim saveznim državama. Stranka je ususret izborima u rujnu na prvom mjestu u Tiringiji, Brandenburgu i Saskoj.

AfD stranačku konvenciju zaključuje u nedjelju, što koincidira s prvim krugom parlamentarnih izbora u Francuskoj gdje ankete sugeriraju povijesnu pobjedu Nacionalnog okupljanja, odnosno krajnje desnice.


Povezane vijesti

Comment here