Biznis i ekonomijaPreporučeno

Američki industrijski sektor potonuo na razine iz 2009.: prosinac 2019.  

Prosinac je neočekivano snažno smrznuo američki industrijski sektor koji je zabilježio najveći pad u više od desetljeća, otkriva indeks Instituta za upravljanje opskrbom (Institute for Supply Management, ISM).

Industrijska aktivnost je s 48.1 u studenom, u prosincu pala na 47.2 boda, što je najniža razina od lipnja krizne 2009.

>>>Nova kontrakcija američke industrije izaziva strku i frku na tržištima: ISM

Američka manufaktura trpi pritisak već pola godine. Prosinac je peti mjesec zaredom da se indeks nalazi ispod granice od 50 bodova koja razdvaja kontrakciju i širenje sektora. Ekonomisti su u anketi Reutersa očekivali vrijednost od 49.0.

“Globalna trgovina ostaje najznačajnije pitanje širom industrije, ali postoje znaci da će se nekolicina industrijskih sektora popraviti kao rezultat postizanja ‘Prve faze’ trgovinskog sporazuma,” komentirao je izvješće Timothy Fiore, šef istraživačkog vijeća ISM-a.

Očekuje se da će SAD i Kina “Prvu fazu” trgovinskog sporazuma, koja podrazumijeva korekciju carina nadolje, potpisati 15. siječnja u Washingtonu, nakon čega bi trebala uslijediti “Druga faza” i normalizacija globalne trgovine.

Na posrtanje američke industrije utječu i unutarnji faktori, ponajviše nevolje Boeinga koji je zaustavio proizvodnju modela 737 što je napelo opskrbni lanac i širu američku ekonomiju.

>>>Ekonomija eurozone ‘blizu zatajenja’: IHS Markit

Iako postojana, industrijska recesija u SAD-u mjerena indeksom ISM-a tipično mora pasti ispod razine od 43 boda da bi signalizirala rizik šire ekonomske recesije, navodi Reuters.

Slabost proizvođačkog sektora jedan je od povoda za opuštenu politiku Feda koji je kamatne stope za financijski sustav lani smanjio tri puta. Šef središnje banke, Jerome Powell, na prijelazu godine ocjenjuje da je američka ekonomija “na dobrome mjestu”.