Biznis i ekonomija

Američko gospodarstvo prkosno i prpošno, BDP u Q3 na velebnih 4.9%

Američko gospodarstvo pogonjeno zalihama novca, punom zaposlenošću i shodnim plaćama u trećem je tromjesečju (Q3) poraslo za impozantnih 4.9% (YoY) prkoseći zlogukim upozorenjima o neposrednoj recesiji.

Najprpošniji rast u gotovo dvije godine potpomognut je i odskokom investicija u stambene objekte i opremu, nakon što se taj indikator u negativnom teritoriju nalazio devet mjeseci zaredom.

>>>Neočekivano snažan rast američkog BDP-a | Q2 2023

Prva procjena Ureda za ekonomsku analizu ministarstva trgovine bilježi i rast državne potrošnje.

Kroz tromjesečje su popustili i inflatorni pritisci pa većina ekonomista sada drži da bi Federalne rezerve cijene mogle ohladiti s “mekim prizemljenjem”.

“Već neko vrijeme vidimo negativnu predrasudu izazvanu postpandemijskom pristranošću o neposrednoj recesiji i postojanoj inflaciji,” komentirao je profesor ekonomije na Sveučilištu u Bostonu. “No, gospodarstvo ne samo da je iznenađujuće otporno, već imamo i rast potaknut produktivnošću u dva uzastopna kvartala 2023., što znači da poslovni ciklus i dalje izgleda vrlo solidno.”

Oblik stvari koje dolaze

Prpošna ljetna aktivnost izgledno nije održiva jer bi se neuobičajeno otegnuta zadrška u transmisiji monetarne politike u nekom trenutku trebala materijalizirati u realnom gospodarstvu.

Iako je kvartalni BDP značajno bolji od konsenzusa u očekivanjima, Reuters bilježi da se dio ljetnih aktivnosti temeljio na novcu nagomilanom kroz izravne uplate građanima i prisilnoj štednji iz razdoblja pandemije bolesti COVID-19.

>>>Povijesni kvartalni rebound, Trumpovo zakucavanje američkog BDP-a | 33.1%

Pažljiviji uvid u podatke otkriva da zalihe na računima kopne, što bi upareno s krajem moratorija na otplatu studentskih kredita moglo izazvati oštrije od očekivanog usporavanje u zadnjem kvartalu tekuće i/ili u prvom tromjesečju 2024. godine.

Ekonomisti procjenjuju da su studenti ugrubo dužni oko 70 milijardi dolara, što je oko 0.3% ukupnog raspoloživog dohotka.

Višak “covid ušteđevine” sada je uglavnom koncentriran među domaćinstvima s visokim primanjima, dok je široki stratum kućanstava već započeo s akumulacijom minusa.

Analitičari procjenjuju da aktualna situacija odgovara procjenama Federalnih rezervi koje će izgledno “stajati na lopti”.

>>>Hlađenje aktivnosti i inflacije, izgledni vrhunac ciklusa stezanja monetarne politike u SAD-u

“Iz perspektive Feda ovdje ima malo toga što bi sugeriralo potrebu za početkom snižavanja stopa, isto vrijedi i za neposrednu potrebu za njihovim ponovnim podizanjem,” komentirao je Richard de Chazal, makro analitičar William Blaira u Londonu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima