Biznis i ekonomija

Amin Nasser: Trebali bismo napustiti fantaziju o postupnom ukidanju nafte i plina

Titani naftne industrije u ponedjeljak su stali na pozornicu velebne energetske konferencije i iznijeli neuobičajeno glasno protivljenje zelenoj tranziciji i odmaku od fosilnih goriva uz argument da će ishitrena zamjena nafte i plina biti bolna i skupocjena za društvo.

Velike naftne tvrtke, uključujući BP i Equinor u posljednjim su godinama otpisale ili umanjile investicije u projekte obnovljive energije i revidirale “zelene ciljeve” citirajući rastuću neisplativost i/ili nesigurnost.

“Trebali bismo napustiti fantaziju o postupnom ukidanju nafte i plina i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način” kako bi se odrazila potražnja, rekao je uz pljesak Amin Nasser, izvršni direktor Saudi Aramca, najvećeg svjetskog proizvođača nafte.

Dodao je da je potražnja za naftom ove godine unatoč proliferaciji alternativna – elektrifikaciji prometa, sunčevim i vjetroelektranama – dosegla novi vrhunac od 104 milijuna barela dnevno

“Alternativna energija tek treba pokazati da može zamijeniti ugljikovodike prema trenutnim zahtjevima ili cijenama,” rekao je Nasser pa odbacio prognozu Međunarodne agencije za energiju o vrhuncu potražnje za naftom u 2030. godini.

“Pragmatičnost”

Slična su gledišta iznijeli i upravitelji drugih titana. Wael Sawan, generalni direktor Royal Dutch Shell PLC-a, u obraćanju se požalio na europsku birokraciju koja usporava nužan razvoj.

Oprez treba nadglasati hitnju, rekao je njegov kolega iz brazilskog Petrobrasa, Jean Paul Prates.

“Ako ishitrimo ili stvari krenu krivim putem, mi ćemo imati krizu koju nikad nećemo zaboraviti,” upozorio je prema citatu Reutersa.

Direktorica Woodside Energy, Meg O’Neill, u obraćanju je pozdravila “pragmatičnost” u gledištima i kritizirala “simplifikaciju” rasprave ili ideju da se tranzicija može povesti “nerealnim tempom”.

“Postalo je emocionalno. A kad su stvari emotivne postaje teže imati pragmatičan razgovor,” rekla je uz procjenu da je za tranziciju i testiranje novih čistih tehnologija potrebno između dva i četiri desetljeća.


Povezane vijesti

Comment here