PolitikaPreporučeno

Argentinski ministar zdravstva podnio ostavku zbog ‘konfuznog’ cijepljenja preko reda

Gines Gonzalez Garcia; Foto: @ginesggarcia/Twitter

Argentinski ministar zdravstva u petak je podnio ostavku nakon izvješća o cijepljenju preko reda. Gines Gonzalez Garcia na Twitteru je objavio pismo u kojem navodi da su pojedinci bili u prilici zaobići liste uslijed “nenamjerne konfuzije”.

>>>Šostar o cijepljenju Slavka Linića: nema tu moralnih dvojbi, čovjek je teški kronični bolesnik

Dva su izvora bliska predsjedniku Albertu Fernandezu ranije u petak rekla da je on zatražio ostavku ministra nakon medijskih objava da je najmanje 10 ljudi primilo cjepiva bez praćenja odgovarajućih procedura, među njima je i veteran novinarstva, koji je u naizgled “sting” operaciji rekao da je cijepljen uz izravnu pomoć Garcie.

Reuters piše da rastući skandal i odriješite reakcije podcrtavaju šire strahove o korupciji cijepljenja u regiji gdje vlada nestašica cjepiva.

Primjerice, Peru je ranije ovog mjeseca pokrenuo kaznenu istragu bivšeg predsjednika nakon izvještaja da su stotine peruanskih dužnosnika cjepivo primile izvan kliničkih ispitivanja i prije nego što je ono bilo dostupno na tržištima. Ostavke su podnijeli ministri vanjskih poslova i zdravstva.

>>>Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovorio na optužbe o masovnom cijepljenju ‘preko reda’

Hrvatska je u posljednjim tjednima zabilježila niz degutantnih slučajeva cijepljenja preko reda, no kod nas je korupcija normalizirana do stupnja u kojem su temeljni standardi demokratske odgovornosti nepostojeći.