PreporučenoTech

Baidu dobio dozvolu za prevoženje putnika u taksijima bez vozača

Kina u dva grada inaugurira autonomnu taksi vožnju bez sigurnosnih vozača. Usluga će biti dostupna u Wuhanu, koji slovi kao ishodište koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, i Chongqingu.

Pružatelj usluge je Apollo Go u vlasništvu kineske multinacionalne tehnološke tvrtke Baidu specijalizirane za internetske usluge i proizvode te umjetnu inteligenciju.

>>>Waymo kaže da je spreman za taksi prijevoz bez vozača

Vlasti su vožnju bez vozača odobrile u pojasu od 13 četvornih kilometara u Wuhanu u razdoblju od 9 do 17 sati i na 30 četvornih kilometara u Chonqingu.

Apollo Go već slovi kao najveći pružatelj robotskog prijevoza na svijetu čija se aktualna, peta generacija autonomnih vozila nadzire na daljinu uz mogućnost preuzimanja daljinske kontrole.

>>>Boeing uložio 450 milijuna dolara u Wisk Aero, razvoj bespilotnih letećih taksija | VIDEO

Kompanija je najavila da će sljedeća generacija vozila na ulice stići u 2023. godini i biti istinski autonomna, što podrazumijeva opciju uklanjanja upravljačkih sustava, odnosno komforniju i raskošniju unutrašnjost za putnike.

>>>UN podržao povećanje brzine za samoupravna vozila

Bila riječ o putničkom ili teretnom prijevozu Kina zapošljava veliki broj raznovrsnih vozača, Daxue Consulting navodi da samo kineske inačice Ubera zapošljavaju oko 30 milijuna ljudi čija su radna mjesta ugrožena najvećim remećenjem transportnog sektora u povijesti.

Analitičari drže da će tehnologija autonomne vožnje u sljedećem desetljeću sazrjeti do stupnja u kojem umjetna inteligencija može preuzeti upravljanje cjelokupnim transportnim sektorom – u zraku, na moru ili kopnu.

>>>Waymo započeo komercijalni prijevoz samovozećim automobilima u San Francisku

Prvu uslugu potpuno autonomne vožnje, odnosno vožnje bez sigurnosnih vozača, svijetu je pružila tvrtka Cruise pod patronatom General Motorsa čija vozila od lipnja krstare predgrađem San Francisca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/New Atlas

Comments (1)

  1. […] razliku od drugih predvodnika tehnologije, uključujući Google (Waymo), Apple ili Baidu, Tesla je ostvarenje autonomije odlučio postići kamerama a ne skupljim, učinkovitijim i […]

Comments are closed.