Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bankrot Šri Lanke

Očekuje se da će agencije za ocjenu kreditnog rejtinga u srijedu proglasiti bankrot Šri Lanke nakon što je nacija propustila plaćanje dva kupona državnih obveznica, uključujući razdoblje počeka od 30 dana.

Ministar energetike istovremeno je rekao da više nema novca za kupnju motornih goriva i drugih energenata.

>>>Društvena previranja i nemiri ‘neizbježni’ širom svijeta | izvješće

Agencija za procjenu kreditnog rejtinga S&P kaže da je obveznice koje na naplatu dolaze u 2023. i 2028. godini također ocijenila nesolventnima.

Izgledno je da slijedi neposredna korekcija kreditnog rejtinga na ocjenu “D” s kojom S&P signalizira da dužnik nije ispunio svoje obveze i da će generalno propustiti većinu ili sve dolazeće obveze.

“Blackout”

Šri Lanka trenutačno nema dolara za kupnju motornih goriva, plina i električne energije, rekao je u parlamentu ministar Kančana Wijesekera, apelirajući na građane da u sljedeće dva dana ne formiraju kolone ispred benzinskih postaja.

Jedna se pošiljka benzina od 28. ožujka nalazi u luci Colombo, ali je vlada ne može platiti, dodao je.

>>>Građanska pobuna zbog cijena goriva i gnojiva, policijski sat u Peruu | VIDEO

“Nema dovoljno dolara na raspolaganju za otvaranje vjerodajnica,” rekao je. “Radimo na pronalaženju sredstava, ali benzin neće biti dostupan najkraće do vikenda. Vrlo male rezerve benzina oslobađaju se za osnovne usluge poput hitne pomoći.”

Šri Lanka trpi gospodarsku krizu bez presedana u svojoj povijesti, odnosno od proglašenja neovisnosti u 1948. godini.

Zbilja

Premijer Ranil Wickremesinghe u srijedu je rekao da vlada od Svjetske banke pokušava osigurati zajam od 160 milijuna dolara za premošćivanje tegoba, ali je nejasno može li se taj novac iskoristiti za opskrbu gorivima.

“Statistika je poludjela,” rekao je. “No zbilja je da mi nemamo čak ni milijun dolara.”

“Savršena oluja”

Šri Lanka je u posljednjim godinama iskusila “savršenu oluju” uslijed danka odgovoru na pandemiju, inflacije cijena i populističkih poreznih olakšica koje su ispraznile erar.

Zemlju postojano tresu građanski prosvjedi i pobune koje je na trenutak zaustavio covid.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Reuters piše da je u nasilju između pobornika vlade, nezadovoljnih i policije u tjedan dana poginulo devet ljudi, ozlijeđeno ih je više od 300.

Bivši premijer, Mahinda Rajapaksa, na previranja je reagirao ostavkom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima