PolitikaPreporučeno

Geopolitika, bojišnica, gospodarstvo i diplomacija | kronologija rata u Ukrajini

Izviđač; Foto: Amber Clay/Pixabay

Rusija je u srijedu izvijestila o kapitulaciji gotovo 700 ukrajinskih boraca i nacista koji su dulje od 80 dana pružali otpor iz podzemlja velike čeličane Azovstal u luci mučeničkog ukrajinskog grada Mariupolja.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Kijev je nastavio s uskraćivanjem informacija i detalja o uvjetima predaje, dok je lider proruskih separatista naveo da se zapovjednici nacističke bojne Azov još uvijek skrivaju u tunelima.

Bojišnica
 • Rusija je navela da se u Azovstalu od ponedjeljka predalo ukupno 959 vojnika, od kojih 80 ranjenika.

 • Zapovjednici bojne, ususret ratu uglavnom samodeklarirani nacionalisti i/ili neonacisti još uvijek odbijaju predaju, rekao je lider ruskih separatista u Donjecku.
 • Rusija je rekla da je u vojnom teatru započela s korištenjem do sad tajnog oružja, uključujući novu generaciju moćnih lasera za uništenje i rušenje bespilotnih letjelica. Njezino je ministarstvo obrane razmještanje karakteriziralo kao odgovor na zapadnjačke pošiljke oružja Ukrajini.

Diplomacija
 • Osviještene ili potaknute ruskom invazijom Finska i Švedska u srijedu su formalno zatražile pristupanje Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali je postupak njihova neposrednog uzdizanja zaustavio prigovor Turske koja traži koncesije povezane s politikom pružanja azila i pomoći pojedincima i organizacijama koje smatra terorističkima.
 • Lideri Švedske i Finske u četvrtak će u Bijeloj kući o pristupanju NATO-u razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom čija je zemlja perjanica posredničkog rata u Ukrajini.
 • Rusija je izvijestila o progonu ukupno 85 članova diplomatskog osoblja veleposlanstava Francuske, Španjolske i Italije u odgovoru na slične poteze navedenih zemalja.

Gospodarstvo
 • Europska komisija u srijedu je predstavila 210 milijardi eura vrijedan europski plan za dokidanje ovisnosti o ruskim energentima i fosilnim gorivima do 2027. godine. Strategija predstavlja ubrzanje Zelenog plana i ne nužno lagodnu tranziciju.
 • Rusija bi Finskoj ovog tjedna mogla uskratiti prirodni plin, rekao je finski državni opskrbljivač energentima Gasum. Rusija isporuku plina uvjetuje njegovim plaćanjem u svojoj valuti što Finska odbija. Ulje na vatru dodala je njezina odluka o ulasku u NATO.

 • Šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u srijedu će izgledno potvrditi razgovore dionika iz Rusije, Ukrajine, Turske, Sjedinjenih Država i Europske unije čiji je cilj osigurati izvoz ukrajinskih žitarica i gnojiva o kojem ovisi dobar dio gospodarstava u nastajanju.
 • Američka ministrica financija i bivša predsjednica Federalnih rezervi Janet Yellen u srijedu je rekla da zapadnjačke sankcije Rusiji imaju golem utjecaj. “Rusija proživljava recesiju, visoku inflaciju, akutne izazove u njihovom financijskom sustavu i nemogućnost nabavke materijala i proizvoda nužnih za održavanje rata ili gospodarstva,” rekla je Yellen novinarima ususret sastanku lidera sedam najmoćnijih gospodarstva svijeta (G7) u Bonnu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

 1. […] Geopolitika, bojišnica, gospodarstvo i diplomacija | kronologija rata u Ukrajini… 18/05/2022 […]

Comments are closed.