Politika

Bartulica komentirao ‘poziv na linč’ i Novosti, očekivanja o brzom postizanju koalicijskog sporazuma

Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta, u srijedu je održao konferenciju za javnost na kojoj je komentirao tijek pregovora o političkim prioritetima nove vlade i druge aktualnosti.

Zastupnik je pozdravio izjavu Andreja Plenkovića da među dionicima nove vlasti nema spora oko rodne ideologije i iznio očekivanja da će se, sukladno izrečenom, u saborskoj proceduri naći njegov zakonski prijedlog o izmjenama Zakona o državnim maticama, koji HDZ, kako je rekao, nije uputio u proceduru u prošlom sazivu Sabora.

Također je izrazio zadovoljstvo zbog prihvaćanja ideje o osnivanju muzeja za žrtve totalitarnih režima. “To je jako važno za Hrvatsku. Kamo sreće da se to dogodilo ranije, ali ustrajat ću na tome da se to napravi do kraja kako treba,” rekao je.

U osvrtu na pregovore Bartulica je umanjio očekivanja o brzom dogovoru koja je, među ostalima, u srijedu iznio glasnogovornik Vlade i član pregovaračkog tima HDZ-a, Marko Milić.

“Pregovori će se nastaviti u dobrom smjeru, ali bih upozorio da u drugim zemljama koalicijski sporazum, primjerice u Njemačkoj, ima 177 stranica. Dakle, još preostaje jako puno posla i ne očekujem da će se brzo doći do dogovora. Trebat će nam još dosta vremena, kao što to bude i u drugim zemljama,” rekao je.

Naklapanja i Novosti – medijski linč

Bartulica je komentirao novostečenu medijsku pažnju: “Čuo sam jutros da sam američki špijun. To je zanimljivo jer se prije plasirala teza da je DP produžena ruka Rusije, a sad izgleda da Amerikanci vode kolo. Ja valjda svako jutro čekam upute iz Bijele kuće. To je jedan nonsens, ali zanimljivo da oni koji to tako hrabro govore ne postavljaju pitanje je li Frka Petešić francuski špijun ili je Markić koji vodi našu obavještajnu službu francuski špijun. Ja sam odjednom meta. Postavlja se pitanje zašto.”

Zastupnik je govorio i o financiranju Novosti: “Primijetio sam da se tu podiže moralna panika. Nema svetih krava u liberalnoj demokraciji. Nitko nije iznad javne kritike, pa ni Novosti, pogotovo ako dobivaju izdašne novce iz proračuna. To vrijeme je završeno. Ovo što se pokušava plasirati da bih ja ili netko iz DP-a bio odgovoran za neki incident je neodrživo i u pravnom smislu još jedan apsurd”.

“Neki dan sam vidio kolumnu u Jutarnjem listu u kojoj se traži moj izgon iz Hrvatske i u kojoj piše da bi bilo korisno da se vratim odakle sam došao. To je poziv na linč. Ako se nešto dogodi meni ili mojoj obitelji, tko bi odgovarao za to? Možda ću trebati na kraju tražiti zaštitu američkog veleposlanstva u Zagrebu ako ovdje Hrvati iz Amerike nisu dobrodošli, kao ni njihove ideje o tome kako vide budućnost Hrvatske. Smetaju im do te mjere da nas se treba vratiti. Zanimljivo je da nitko na to nije reagirao. To je sve u redu ako je meta prava,” komentirao je.

Ustrajnost

Dodao je i da će Domovinski pokret biti ustrajan u svojim zahtjevima.

“Prema tome, moja poruka je da neću odustati od ovih promjena, hrvatska javnost to traži od nas i mi ćemo to isporučiti. Svi su dobrodošli u tržišnoj utakmici. Ako su gospoda iz Novosti tako vrijedni novinari, nemaju se čega bojati. Možda će danas-sutra biti najtiražnije novine na tržištu. Ove stvari zabrinjavaju, neće proći i mislim da je ove metode iz prošlog vremena – da se nekoga pokušava zastrašivati na ovaj način – Hrvatska prošla te da je puno zrelija zemlja da bismo pali na to,” rekao je.

Grabancijaš/Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokretaPovezane vijesti

Comment here