Biznis i ekonomija

BDP Izraela kolabirao za gotovo 20% | Q4 2023.

Bruto domaći proizvod (BDP) Izraela čije “obrambene snage” od 7. listopada pokazuju životinjske nagone i neljudskost u Pojasu Gaze u četvrtom se tromjesečju 2023. godine urušio gotovo 20%, pokazali su ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Propadanje je značajno dublje od očekivanja analitičara koji su prognozirali kontrakciju od oko 10%.

Podaci su “primarno usmjereni na smanjenje potrošnje u privatnom sektoru i duboku kontrakciju u investicijama, osobitu u nekretnine,” napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci za klijente.

“Duboka kontrakcija BDP-a dogodila se unatoč snažnom porastu potrošnje u javnom sektoru kao i pozitivnom doprinosu neto trgovine, pri čemu je pad uvoza prestigao pad izvoza.”

Samoranjavanje

Službeni podaci pokazuju upečatljiv kvartalni pad osobne potrošnje od 26.9%, investicije u fiksne nekretnine urušile su se gotovo 68% uslijed paralize građevinskih radova uvjetovane mobilizacijom radne snage i suspenzijom radnih dozvola za oko 150.000 Palestinaca.

Smanjenje izraelskog BDP-a “bilo je mnogo gore nego što se očekivalo i naglašava razmjere udarca od Hamasovih napada i rata u Gazi,” komentirao je Liam Peach, iskusniji ekonomist za tržišta u razvoju u londonskom Capital Economicsu.

“Iako se čini da će se oporavak održati u prvom tromjesečju, izgleda da će rast BDP-a tijekom 2024. u cjelini sada vjerojatno ostvariti jednu od najslabijih zabilježenih stopa,” dodao je prema citatu CNBC-a.


Povezane vijesti