PolitikaPreporučeno

Specijalne ovlasti za naoružavanje Izraela, šipak za Ukrajinu

Dok donji i gornji domovi Sjedinjenih Američkih Država vijećaju i priječe novu pošiljku smrtonosne i druge pomoći za Ukrajinu, administracija predsjednika Joe Bidena u subotu je iskoristila posebne ovlasti kako bi Izraelu bez zastupničke ili senatorske privole prodala oko 14.000 tenkovskih granata.

State Department je u petak iskoristio hitnu deklaraciju utemeljenu na Zakonu o kontroli izvoza oružja kako bi Izraelu neposredno i žurno isporučio streljivo za tenkove vrijedno 106.5 milijuna, navodi se u priopćenju Pentagona.

Granate su dio većeg, 500 milijuna dolara vrijednog paketa za koji administracija traži privolu Kongresa.

Pogrom civila

Veća pošiljka uključuje 45.000 granata za izraelske tenkove Merkava koji su redovito angažirani u Pojasu Gaze gdje Izrael provodi neljudski osvetnički pohod u kojem nemilosrdno ubija civile.

Reuters, koji je prvi doznao o novom paketu, piše da isporuke oružja Izraelu u navedenom kontekstu pogroma civila izazivaju rastuće preispitivanje, iako aktualna administracija još ne pokazuje namjeru da ograniči ili uskrati potporu.

Humanitarne organizacije i udruge za zaštitu ljudskih prava izražavaju bojazan i zabrinutost da postupci Washingtona nisu u skladu s javnim proglasima i pozivima Izraelu da minimalizira civilne žrtve u palestinskoj enklavi gdje su Izraelske obrambene snage (sic) od 7. listopada do danas ubile najmanje 17.700 civila, uključujući više od 7.000 djece.

Dužnosnici Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država u subotu su ponovili da je Washington bio jasan u komunikaciji s izraelskim vlastima od kojih traži štovanje međunarodnog humanitarnog prava i poduzimanje svih izvedivih koraka da se izbjegne stradavanje civila.

Nacionalna sigurnost

Američki državni tajnik Antony Blinken zastupnicima je rekao da je neposredna isporuka granata Izraelu u interesu nacionalne sigurnosti.

Prodaja će biti iz inventara američke vojske i sastojat će se od visokoeksplozivnih protutenkovskih višenamjenskih spremnika (120 mm M830A1) s tracerom (MPAT) i pripadajućom opremom.

“Izrael će koristiti poboljšanu sposobnost kao sredstvo odvraćanja od regionalnih prijetnji i za jačanje svoje domovinske obrane,” argumentirao je Pentagon, dodajući da prodaja nema negativni utjecaj na obrambenu spremnost SAD-a.

Izraelski Merkava tenkovi u Gazi su korišteni u ubojstvima civila, uključujući incidente u kojima su živote izgubili novinari.

Reuters je u četvrtak zaključio istragu koja je pokazala da je posada tenka ubila njegovog novinara Issama Abdallaha i ranila još šest reportera.

Out in the cold

Izvanredno odobrenje dostave oružja Izraelu gorka je i mučna vijest za Ukrajinu kojoj Kongres i Senat uslijed unutarnjih previranja priječe dostavu 61.4 milijardi dolara nove smrtonosne i druge pomoći.

Britanski The Times u petak je izvijestio da su ukrajinski vojnici pod rastućim pritiskom ruskih snaga prisiljeni na štednju streljiva, što ugrožava održivost obrambenih linija.