PolitikaPreporučeno

Pomoć Kijevu zapela i u Senatu; Schumer: ovo je ozbiljan trenutak s dalekosežnim posljedicama

Američki Senat u srijedu nije probio impasse koji priječi isporuku svježe smrtonosne i druge pomoći za Ukrajinu.

Bijela kuća je zatražila 106 milijardi dolara za vanjskopolitičke ciljeve u 2024. godini, od kojih je 61.4 milijarde namijenjeno Ukrajini.

Paket je podržalo 49, a odbacilo 51 senatora, Reuters navodi da je za usvajanje nužno 60 ruku.

Uobičajeno, glasanje se odvijalo unutar stranačkih linija, s izuzetkom liberalnog demokratskog senatora iz Vermonta, Bernieja Sandersa, koji se priklonio Republikancima rekavši da je financiranje Izraela tijekom “trenutne nehumane vojne strategije” protiv Palestinaca za njega neprobavljivo.

Lider većine u Senatu, demokrat Chuck Schumer, također je glasao s “tehničkim ne” jer mu to otvara put da ponovi postupak.

On je nakon rezultata rekao da je riječ o “ozbiljnom trenutku koji će imati trajne posljedica za 21. stoljeće” i donijeti rizik za opstojnost zapadnjačkih demokracija.

“Povijest će biti strogi sudac”

“Nemojte sumnjati, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Povijest će biti strogi sudac … mi ne možemo (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu dozvoliti da pobjedi,” komentirao je po glasanju američki predsjednik Joe Biden.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden; Foto: Cameron Smith/White House

Pat u senatu stiže nakon što je donji dom dvaput propustio odobriti proračun.

Dok se potpora Ukrajini u gornjem domu ususret glasanju činila čvrstom, rastući broj zastupnika u Kongresu pokazuje zaziranje od daljnjeg financiranja posredničkog rata, na što utječe sada naširoko prepoznat neuspjeh ukrajinske protuofenzive i drugi faktori, uključujući poroznost američke granice s Meksikom i dolazeće predsjedničke izbore.

Izaslanstvo Kijeva u utorak je tijekom posjeta Washingtonu upozorilo da bi odgoda američke vojne pomoći stvorila “veliki rizik” od gubitka rata s Rusijom.

Glasnogovornik Kremlja, Vladimir Peskov, u srijedu je u neuobičajeno osokoljenom izletu naveo da je ruska pobjeda u Ukrajini sada “neminovna”.