PolitikaPreporučeno

Ukrajina vapi za američkim novcem, upozorava na vojni poraz

Andrij Jermak, šef osoblja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u utorak je tijekom posjeta Washingtonu rekao da bi odgoda američke vojne pomoći Kijevu stvorila “veliki rizik” od gubitka rata s Rusijom.

Ako pomoć bude odgođena, “to donosi veliki rizik da nećemo biti u istoj poziciju na kojoj smo locirani sada,” rekao je. “I, dakako, to stvara izrazito veliku mogućnost da će postojani nastavak oslobađanja biti nemoguć i donosi veliki rizik od gubitka rata.”

Zaziranje

Njegovo upozorenje stiže uslijed rastućeg zaziranja od daljnjeg financiranja posredničkog rata, uočljivog u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena od Kongresa traži odobrenje 106 milijardi dolara vrijednog proračuna za vanjskopolitičke ciljeve u 2024. godini.

Daleko najveći dio novca, 61.4 milijarde dolara, namijenjen je Ukrajini.

Izdatak je prvo odbila krajnja republikanska desnica, uvjetujući potporu ispunjavanjem svojih političkih ciljeva, ali se zaziranje u međuvremenu proširilo i u glavnu desnu struju.

Jermak je rekao da ukrajinska vlada u 2024. godini očekuje proračunski deficit od 43 milijarde dolara.

“Naravno, bez izravne proračunske potpore, bit će teško zadržati …  iste pozicije i … uistinu, za ljude da prežive … u situaciji u kojoj će se rat nastaviti,” rekao je. “Zato je od iznimnog, kritičnog značaja da se ta potpora izglasa i da se izglasa što je prije moguće.”

Ukrajina se nakon rata u Gazi našla u geopolitičkoj sjeni u kojoj se kristalizirao da je njezina višemjesečna i krvava protuofenziva začeta početkom lipnja kulminirala neuspjehom.

Rusija je, za mnoge iznenađujuće uspješnu defanzivnu “igru” zaključila s početkom studenog, otkad bilježi značajne uspjehe duž sjeveroistočne bojišnice u oblasti Donjeck gdje su Ukrajinci nakon osam godina izgubili grad Marinku.

Ruske oružane snage u posljednjim su tjednima konsolidirale položaje u okolici grada Bahmuta, te su na pragu osvajanja još jednog značajnog urbanog središta, Avdijivke.

Carlson: SAD je izgubio posrednički rat u Ukrajini

Znameniti američki desničarski pundit, Tucker Carlson, u utorak je u osvrtu na navedeno “proglasio” da su Sjedinjene Američke Države izgubile posrednički rat protiv Rusije i izazovno pitao zašto je administracija spremna na “daljnje bacanje novca” američkih poreznih obveznika.

“Kako bi Washington uopće mogao poslati još desetke milijardi ljigavim oligarsima u Ukrajini sada kada je cijeli pothvat razotkriven kao besplodna, korumpirana i nevjerojatno destruktivna katastrofa?” upitao je Carlson u novoj epizodi svojeg showa na X-u.