PolitikaPreporučeno

Bijela kuća: ostali smo bez novca za Ukrajinu

Bijela kuća u ponedjeljak je odaslala izravno upozorenje da će Sjedinjene Američke Države do kraja godine ostati bez novca za financiranje posredničkog rata u Ukrajini i da bi propust donjeg zastupničkog doma, Kongresa, da odobri nastavak smrtonosne pomoći “slomio koljena” Kijevu.

Financial Times piše da uzbuna, koju je kongresnim liderima uputila direktorica za upravljanje proračunom pri Bijeloj kući Shalanda Young, predstavlja do sad najjasniju procjenu o kopnjenju financijske i vojne pomoći Ukrajini.

“Bez kongresne akcije, mi ćemo do kraja godine ostati bez sredstava za nabavu još oružja i opreme za Ukrajinu i za pružanje opreme iz zaliha američke vojske,” napisala je direktorica liderima obje stranke.

“Ne postoji čarobni ćup sredstava koji bi mogao odgovoriti na ovaj trenutak. Ostali smo bez novca – i skoro bez vremena.”

Impasse

Zahtjev predsjednika Joea Bidena da se u proračunu za 2024. godinu osigura i 106 milijardi dolara za vanjskopolitičke ciljeve ostaje zamrznut uslijed previranja u donjem domu gdje krajnje desno krilo Republikanaca zazire od daljnjeg financiranja posredničkog rata.

Impasse traje od početka listopada.

FT navodi da je Senat pokušao pronaći izlaz, ali su nastojanja gornjeg doma, gdje je potpora Ukrajini zdušnija, da se novac progura kroz provizije povezane s kontrolom imigracija i granica također zapeo u patu jer tvrdokorni Republikanci postavljaju zahtjeve koji su Demokratima neprihvatljivi.

Prema istom izvoru, čak i ako Senat pronađe konsenzus, izgledi za potporu donjeg doma sve su manji.

“Slamanje koljena”

Young je u takvom kontekstu upozorila da bi prekid isporuke oružja i opreme “Ukrajini slomio koljena na bojišnici, ne riskirajući samo dobitke koje je Ukrajina postigla, već i povećavajući izglede ruskih vojnih pobjeda.”

“Naši paketi sigurnosne potpore već su postali manji, a isporuke pomoći sve ograničenije … dok su naši saveznici diljem svijeta iskoračili kako bi učinili više, potpora SAD-a je kritična i drugi je ne mogu nadomjestiti,” napisala je.

Prijepor oko daljnje pomoći za Ukrajinu eskalira i Europskoj uniji gdje uoči izbora za Europski parlament snaže krajnje desne struje čiji predstavnici ne skrivaju negodovanje zbog rastućih danaka i “žrtvi”.

Europski dužnosnici u posljednjim danima vode žučne pregovore o višegodišnjem, 50 milijardi eura vrijednom paketu za Kijev koji se “našao u srazu sa zbiljom”.

Young je u pismu podcrtala da Ukrajina uz vojnu treba i gospodarsku pomoć.

“Ako se ukrajinsko gospodarstvo uruši, oni se neće moći nastaviti boriti, i gotovo,” napisala je. “Putin to također razumije, zbog čega je Rusija uništenje ukrajinske ekonomije učinila okosnicom svoje strategije – i što možete vidjeti kroz napade protiv ukrajinskog izvoza žitarica i energetske infrastrukture.”

Vojno-industrijski kompleks

Direktorica je dio pisma posvetila i gospodarskoj koristi koju posrednički rat donosi američkim kompanijama, prije svega vojno-industrijskom kompleksu.

“Iako ne možemo točno predvidjeti kojim će američkim tvrtkama biti dodijeljeni novi ugovori – znamo da će se sredstva koristiti za stjecanje naprednih sposobnosti za obranu od napada na civile u Izraelu i Ukrajini – primjerice, sustavi protuzračne obrane izgrađeni u Alabami, Teksasu i Georgiji i vitalne podkomponente potječu iz gotovo svih 50 država,” podsjetila je.