Biznis i ekonomija

SAD će na kamate za zaduživanje potrošiti 659 milijardi dolara

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ove će godine na namirenje kamata za svoj rastući javni dug potrošiti 659 milijardi dolara, izvijestilo je tamošnje ministarstvo financija.

Savezna vlada troši daleko više nego što porezom prikuplja od veljače 2022. godine, odnosno početka ruske invazije na Ukrajinu.

>>>Degradacija kreditnog rejting pritišće američke burze

Na poskupljenje zaduživanja utječu i drugi faktori, uključujući stezanje monetarne politike Federalnih rezervi.

Grabancijaš je u ponedjeljak zabilježio da je prinos na referentnu 10-godišnje obveznicu SAD-a prvi put u 16 godina probio psihološku granicu od 5.0%.

Washington Post piše da većina američkih ekonomista cijenu zaduživanja prihvaća kao rasipnu jer bi vlada novac mogla potrošiti produktivnije ili korisnije.

>>>Državni dug SAD-a u pet tjedana porastao za bilijun dolara

U ilustraciji razmjera rastrošnosti, Amerikanci za kamate na dug trenutno izdvajaju više nego za sve savezne programe namijenjene djeci, uključujući brigu o djeci, obrazovanje i porezne olakšice za obitelji.

“Tempirana bomba”

Ovogodišnji iznos kamata gotovo je dvostruko veći nego prije dvije godine. Vlada je na njihovu otplatu lani potrošila 476 milijardi dolara, nakon 352 milijarde u 2021. godini.

“Savezna vlada sjedi na tempiranoj bombi. Otplate duga već su se udvostručile tijekom posljednje dvije godine, a očekuje se da će se ponovno udvostručiti tijekom sljedećeg desetljeća,” rekao je Brian Riedl, iskusniji suradnik pri Institutu Manhattan, konzervativno orijentiranom think tanku.

“Kongres ostaje potpuno uspavan za volanom i nije voljan učiniti čak ni manje geste prema obuzdavanju otrovne kombinacije rastućeg duga i viših kamata.”

Drugi drže da situacija i nije tako alarmantna, odnosno da američko gospodarstvo može podnijeti još podosta dužničkog tereta.

Ponajveći izvanredni pritisak na američku fiskalnu blagajnu uvjetuje posrednički rat u Ukrajini. Washington je zaključno s 2023. godinom Kijevu isporučio ili zavjetovao ukupno 113 milijardi dolara smrtonosne, humanitarne i druge pomoći.

>>>Kirby: dolazimo do kraja užeta u financiranju Ukrajine | VIDEO

Administracija predsjednika Joea Bidena od Kongresa traži da za vanjskopolitičke ciljeve, Izrael i Ukrajinu, u 2024. osigura još najmanje 106 milijardi dolara, no takvi pozivi nailaze na sve snažniji otpor Republikanaca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima