Biznis i ekonomijaPreporučeno

Britanija je 2023. zaključila recesijom | ONS

Britanije je u drugoj polovici 2023. kliznula u očekivanu recesiju u izazovu za premijera Rishija  Sunaka koji je ususret ovogodišnjim izborima zavjetovao revitalizaciju brexitom i žrtvom za Ukrajinu osakaćenog gospodarstva.

Bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom se tromjesečju smanjio oštrije od očekivanja, za 0.3%, nakon pada za 0.1% u kvartalu od srpnja do rujna.

Funta je po objavi službenih podataka oslabila u poredbi s eurom i dolarom. Investitori su osnažili očekivanja da će Banka Engleske (BoE) ove godine zaključiti kroćenje inflacije i započeti s popuštanjem monetarne politike, odnosno smanjenjem referentnih kamatnih stopa.

“Biznisi već nisu imali iluzija o poteškoćama s kojima se suočavaju, i ova će vijest za vladu bez sumnje zazvoniti na uzbunu,” komentirao je Alex Veitch, direktor politike i uvida u Britanskoj gospodarskoj komori.

“Kancelar mora iskoristiti svoj proračun u nešto manje od tri tjedna kako bi postavio jasan put za rast tvrtki i gospodarstva,” rekao je prema citatu Reutersa.

Ministar financija Jeremy Hunt je oštriji od očekivanog pad protumačio kao “znak da britansko gospodarstvo svladava zavoj”.

“Moramo se držati plana – smanjenja poreza na rad i poslovanje kako bismo izgradili jače gospodarstvo.”

Nacionalni statistički ured (ONS) u priopćenju je naveo da je gospodarstvo u 2023. godini poraslo za 0.1% u poredbi s godinom prije.

BoE je revidirao mrka očekivanja u tekućoj godinu, i sada umjesto cjelogodišnje recesije očekuje rast, iako mršav, od samo 0.25%.


Povezane vijesti