PolitikaPreporučeno

BSW na prvom skupu otvorio paljbu širom političkog spektra

Novi izdanak njemačke demokracije, stranka Savezništvo Sahra Wagenknecht (BSW), u subotu je održao prvi nacionalni skup na kojem su progresivni populistički ljevičari pucali po protivnicima širom političkog spektra, zavjetovali veće mirovine, manje izdatke za obranu i okončanje skupih klimatskih politika.

BSW na scenu stiže uslijed epohalnog uspona krajnje desnice okupljene u stranci Alternativa za Njemačku (AfD) i podjednako upečatljivog poniranja “semafor koalicije” čiji dionici, Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i poduzetništvu naklonjeni Slobodni demokrati (FDP) gube biračko tlo pod nogama.

U ilustraciji trenda u subotu objavljena anketa političkih i strateških konzultanata pollytix bilježi dvogodišnji trend potpore ključnim njemačkim strankama.

Anketa je zanimljiva jer nudi poredbu istraživanja provedenih između 29. travnja i 4. svibnja 2022. godine i 19. i 22. siječnja 2024. godine. Prva anketa pritom ugrubo koincidira s početkom ruske invazije na Ukrajinu koja se u kontekstu posredničkog rata i gubitka konkurentnosti pokazala presudnom za aktualnu putanju najsnažnijeg gospodarstva Europske unije.

Ljevica, desnica – centralno

Istraživanje pokazuje da je ovih dana najpopularniji tradicionalni konzervativni savez Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) za koji bi glasalo 29% birača, tri postotna boda više nego prije dvije godine.

Alternativa za Njemačku istovremeno se s margina prelila duboko u glavnu političku struju pa uživa potporu 22% ispitanika, 10% više nego u 2022. godini.

Socijaldemokrati su pak izgubili povjerenje sedam posto birača i trenutačno ih podržava 15% anketiranih.

Zeleni su pali za pet postotnih bodova, na 12%.

FDP je izgubio 7% i kotira na 5%, a tradicionalna Ljevica (Die Linke) 1% i sada uživa potporu 4% birača.

BSW je, odmah po formiranju, ugrabio 9% biračkog tijela.

Alternativa alternativi

“Bojimo se za demokraciju, bojimo se da će bijes i neslaganje u zemlji iskoristiti AfD,” rekla je Wagenknecht u subotu za Reuters. “Ne mislimo da ljudi misle radikalno desno. Oni samo žele glas koji nemaju s drugim strankama.”

Njezina je stranka dobro pozicionirana za tupljenje oštrice AfD jer se njihove politike, u maniri Teorije potkove (wiki), unatoč političkom kontrapunktu u suštini ne razlikuju.

Obje platforme pozivaju na kraj posredničkog rata u Ukrajini i normalizaciju odnosa s Rusijom, dokidanje i/ili odmicanje od zelenih i drugih nadnacionalnih politika diktiranih iz Bruxellesa.

BSW i AfD dijele i temeljnu biračku bazu u istočnoj Njemačkoj, gdje njihove poruke i zavjeti o većoj jednakosti, socijalnoj pomoći i financijskoj sigurnosti dobro odjekuju među mnogima.

Wagenknecht, rođena u istočnoj Njemačkoj u 1969. godini od iranskih i njemačkih roditelja, svoju je stranku inaugurirala uz zavjet “spasenja demokracije”. Aktualnu je vladu i opoziciju karakterizirala kao agente bogatih i dobrostojećih.

U ilustraciji, ona za njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka i ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, koji dolaze iz Zelenih, kaže da su neuki urbani hipsteri koji slijede bezobrazne i bezobzirno skupe nadnacionalne planove i direktive.

“Opet moramo govoriti o socijalnoj nejednakosti (…), o izvlaštenju vrijednih i radišnih”.

Sahra Wagenknecht

“Možda Robert Habeck misli da svi žive u modernim kućama ili dobro izoliranim potkrovljima, pa smatra da je odlična ideja natjerati sve da ugrade toplinsku pumpu,” rekla je o jednom od zelenih troškova koji je za mnoge Nijemce u aktualnom trenutku nisko na listi prioriteta, odnosno nedostižan ili neželjen.

Izazovna mlada

BSW prvi izborni testovi očekuje u rujnu u njemačkim istočnim pokrajinama Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu gdje AfD trenutno uživa povijesnu dominaciju i potporu do 31% biračkog tijela.

Krajnja desnica u Saskoj trenutno uživa 4 postotna boda prednosti pred CDU-om, u Brandenburgu 10%, a u Tiringiji nedostižnih 16%.

Wagenknecht je rekla da BSW neće koalirati s AfD-om, što bi njezinu stranku moglo inaugurirati u izazovnu mladu u koalicijskim pregovorima iako bi se njezina unutarnja i vanjska politika drugim strankama u konačnici mogle pokazati jednako neprobavljivima kao što je to slučaj s “Alternativom”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima


Savezništvo Sahra Wagenknecht