PreporučenoTech

Covid endgame i rat u Ukrajini poljuljali Netflix, dionica pala za 23%

Netflix/Logo

Globalni div za isporuku video sadržaja na zahtjev Netflix Inc u utorak je izvijestio o prvom gubitku pretplatnika u više od desetljeća i prognozirao da će se osipanje nastaviti u drugom tromjesečju.

Dionica kompanije po objavi se urušila za 23% i izbrisala oko 30 milijardi dolara njezine tržišne vrijednosti.

>>>Netflix ugrabio Spielberga

Netflix je u prvom kvartalu izgubio 200,000 pretplatnika, nasuprot očekivanjima i prognozama o rastu pretplatničke baze za 2.5 milijuna korisnika. Na strelovit je pad dobrim dijelom utjecala ožujska odluka o zaustavljanju pružanja usluga u Rusiji u znak prosvjeda protiv Putinova vojnog pohoda na Ukrajinu. Svoju je pretplatu prekinulo 700,000 ruskih članova.

Neočekivano loši rezultati u utorak i srijedu remete dionice drugih pružatelja sadržaja na zahtjev, Roku je u srijedu pao za više od 6%, Walt Disney za 3% a Warner Bros Discovery za 2%.

Netflix, koji trenutačno ima 221.6 milijun pretplatnika, njihovo je posljednje osipanje zabilježio u listopadu 2011. godine.

>>>Financijska prekretnica Netflixa

Na urušavanje utječe i tmurna prognoza za proljetno tromjesečje u kojem kompanija očekuje gubitak još dva milijuna pretplatnika, bilo zbog konkurencije, bilo zbog postapandemijskog povratka normalnom životu.

Prihodi u prvom tromjesečju porasli su 10% na 7,87 milijardi dolara, mrivcu ispod prognoza Wall Streeta od 7,93 milijarde dolara. Neto dobit po dionici iznosila je 3,53 dolara, bolje od 2,89 dolara koliko je iznosio konsenzus u očekivanjima analitičara.

>>>Peak Netflix u SAD-u

“Velik broj kućanstava dijeli račune … što zajedno s konkurencijom stvara čeoni vjetar za rast prihoda. Sliku je donedavno zamagljivao i velik poticaj koji je streamingu donio COVID,” naveli su iz kompanije.

Grabancijaš/Reuters