PolitikaPreporučeno

DP i partneri predali liste, Kolakušić nositelj I. izborne jedinice

Čelnik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava predao je u četvrtak DIP-u liste za parlamentarne izvore na koje izlazi u suradnji sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te nezavisnim zastupnicima, a na Markovu trgu je predstavio nositelje lista u 10 jedinica.

“Nismo došli s tamburašima već ponizni u ovo preduskršnje vrijeme predati kandidacijske liste s čvrstom vjerom da ćemo ostvariti rezultat koji će omogućiti uskrsnuće Hrvatske”, poručio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava s Markova trga te s partnerima DIP-u u Saboru predao liste za 10. izbornih jedinica.

Dan ranije Penava je potpisao sporazum za izlazak na parlamentarne izbore, 17. travnja, sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnim zastupnicima, a uoči predaje lista predstavio je nositelje lista u 10 izbornih jedinica, među kojima su iz stranke Pravo i Pravda dobili dva vodeća mjesta.

U 11. jedinici će, najavili su, “podržati hrvatske generale”.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava predaje liste potpredsjedniku Državnog izbornog povjerenstva Josipu Salapiću; Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Nositelj 1. izborne jedinice bit će im Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), 2. izborne jedinice Tomislav Josić, u 3. izbornoj jedinici vodeći je Davor Dretar, u 4. jedinici Mario Radić, u 5. izbornoj jedinici nositelj liste je Ivan Penava, 6. izbornu jedinicu predvodit će Igor Peternel, u 7. jedinici nositelj liste je Josip Jurčević, u 8. izbornoj jedinici prvo mjesto dobio je Ivan Vilibor Sinčić (Pravo i pravda), 9. će izbornu jedinicu predvoditi Damir Biloglav, a nositelj 10. izborne jedinice je Stipo Mlinarić Ćipe.

Izborne jedinice; Foto: Vlada RH
Komentar izostanka Milanovićevih komentara

Čelnik Domovinskog pokreta nije htio, kako je rekao, na Veliki četvrtak komentirati aktualnosti, pa tako ni činjenicu da ih predsjednik Republike Zoran Milanović “štedi” u svojim izjavama i ne odbacuje DP kao moguće partnere ljevice nakon izbora.

Mario Radić i Ivan Penava; Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

“Valjda čovjek ima neku logiku i ne napada ljude bez razloga, ljude koje možda respektira na neki način”, ipak je kratko rekao Penava.

Akcija za promjene, Agrarna stranka i Nezavisna platforma Sjever surađuju zajedno, ali liste predaju odvojeno po izbornim jedinicama koje predvode.

Akcija za promjene

Nakon Domovinskog pokreta, u četvrtak, predzadnjeg dana, svoje liste za 7. i 9. izbornu jedinicu predali su i Akcija za promjene, čiji je predsjednik šibensko-kninski župan Marko Jelić, i Agrarna stranka na čelu s Robertom Hadžićem. No, ove stranke na izbore izlaze zajedno i u 1., 2. i 5. jedinici, a liste za njih će, najavljuju, predati u petak.

U 3. izbornoj jedinici surađuju i s Nezavisnom platformom Sjever, međimurskog župana Matije Posavca, koji je listu trebao predati danas, ali će je predati, također, sutra.

Naime, raspodijelili su predaju lista po principu koja stranka je nositeljica u izbornim jedinicama u kojima se natječu. Pa su tako nositelji 8. i 9. jedinice iz Akcije za promjene, u 1., 2. i 5. jedinici su nositelji Agrarne strane, a 3. izbornu jedinicu predvodi Nezavisna platforma Sjever.

Na pitanje koliko mandata očekuju, Jelić je rekao kako očekuju “neke mandate koji su izgledni za dobiti po sadašnjim anketama”. Partner kojeg nikako ne vide u priklanjaju nakon izbora, je HDZ, izjavio je Jelić.

“A svi ostali – vidjet ćemo tko će prihvaćati što mi zahtijevamo kao temeljna načela, a to su promjena Ustava u smislu izbora ustavnih sudaca i državnih odvjetnika, koje više ne bi smio birati politički sustav nego građani, a tako i sigurnost građana u smislu reforme pravosudnog sustava, uspostava Fonda za demografiju, priznavanje radnog staža onih osoba koje su završile fakultet i dokup mirovinskog staža za godine studiranja…”, naveo je Jelić. Dodaje kao bitne segmente brigu za invalide, okoliš te borbu protiv klijentelizma i korupcije.


Izbori 2024

Comment here