PolitikaPreporučeno

Država u cijelosti financira obnovu nekretnina, dio nabave za robne zalihe izuzet od zakona | Vlada

Izmjenama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, Vlada predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju koje je krajem prošle godine pogodio razorni potres.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je kao je izmjene i dopune zakona, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, potrebno donijeti s obzirom na katastrofalne štete koje su nakon potresa 28. i 29. prosinca prošle godine nastale na području Sisačko-moslavačke i  Karlovačke županije.

>>>Horvat: želimo da obnova potresom pogođenih područja završi unutar dvije godine

“Uzimajući u obzir da je veliki dio stanovništva na tom području ostao bez domova potrebno je izmijeniti i dopuniti zakonodavni okvir kako bi se omogućilo provođenje postupaka obnove i stambenog zbrinjavanja i na području ovih dviju županija kao i sanacija dodatnih šteta koje su ti potresi prouzročili na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije”, rekao je.

Država u cijelosti financira obnovu nekretnina na području katastrofe

Prema predloženim izmjenama Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

“Država, lokalna i regionalna samouprava omogućit će privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolažu, za građane čiji se domovi trenutno ne mogu koristiti. Kod financiranja obnove na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim jedinicama koje su u velikoj mjeri proglašene i potpomognutim područjima te su iz navedenog razloga stanovnici tog područja izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove”, rekao je Horvat.

>>>Horvat naveo smjernice obnove, zatražio odgovornost za kuće koje su ‘pale poput kula od karata’

Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima i najveću prisutnost na tom području, dodao je Horvat.

Potresom pogođen kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokane i područne samouprave, dodao je.

Odredbe zakona primjenjivale bi se i na sva područja koja bi eventualno kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona.

Program revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije

Vlada je donijela i odluku formiranju radne supine zadužene za izradu Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom kojoj su na čelu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Cilj je programa fizička, gospodarska, socijalna i demografska revitalizacija tog područja, a programom će biti utvrđene mjere, projekti, nositelji, sudionici, provedbene aktivnosti, izvori sredstava te metodologija praćenja njegova provođenja.

>>>Kako misliš napredovati ako se ne učlaniš u HDZ?

U rad skupine bit će imenovani predstavnici svih ministarstava i središnjih državnih ureda (za demografiju i mlade, za obnovu i stambeno zbrinjavanje, za razvoj digitalnog društva), Ureda predsjednika Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te predstavnik Ureda predsjednika Vlade, a dodatno će su uključiti i zastupnike Hrvatskoga sabora iz 6. izborne jedinice, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, predstavnike akademske zajednice, HGK, HOK-a i HUP-a, navela je ministrica Tramišak.

Izuzeće od Zakona o javnoj nabavi

Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije kojom se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobrava da izvršava žurne nabave roba koje nisu predviđene Bilancom i Godišnjim programom strateških robnih zaliha za 2021. godinu, a nedostaju i potrebne su za provedbu mjera otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom.

Nabava te robe izvršavat će se isključivo po nalogu i sukladno uputama Stožera civilne zaštite, a izuzeta je od primjene Zakona o javnoj nabavi.

>>>HDZ potajice izmišlja poslove za uhljebljivanje članova ukaljanih korupcijom | bonus pjesmica

Radi provedbe nabave tih roba osniva se Povjerenstvo od tri člana u kojem su predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vlada je zaključkom zadužila ministra Ćorića da donese Plan provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sklopi odgovarajuće ugovore o financiranju opravdanih troškova provedbe tih mjera u 100 postotnom iznosu te da u tu svrhu osigura sredstva procijenjene vrijednosti u iznosu od 50 milijuna kuna.

Comments (1)

  1. […] >>>Država u cijelosti financira obnovu nekretnina, dio nabave za robne zalihe izuzet od za… […]

Comments are closed.