PolitikaPreporučeno

Državna tajnica Terezija Gras kandidatkinja za šeficu Frontexa

Terezija Gras; Foto: European Union

Državna tajnica u hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras jedna je od triju kandidata koji su ušli u uži izbor za izvršnog direktora Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), koji će se sljedeći tjedan pojaviti na saslušanju u Odboru za građanske slobode Europskog parlamenta.

Europski će parlament nakon saslušanja uputiti svoje mišljenje Upravnom odboru Frontex koji će onda do kraja godine imenovati novog izvršnog direktora.

>>>Gras zatražila više novca za nacionalnu policiju, razgovarala o nadzoru granice velikim dronovima

To je mjesto ostalo upražnjeno nakon što je Francuz Fabrice Leggeri bio prisiljen podnijeti ostavku zbog iznimno kritičnog izvješća OLAF-a o incidentima koji su uključivali nasilje nad migrantima na vanjskim granicama.

Leggeri je optužen  da nije štitio ljudska prava migranata koji su tražili azil u Europskoj uniji, kao i da je zatvarao oči pred mnogim nezakonitim radnjama koje se događaju na terenu.

Izborni postupak

Prema uredbi o Frontexu, kada mjesto izvršnog direktora postane upražnjeno, Komisija je dužna predložiti najmanje tri kandidata, što je i učinila u prvoj polovici ovoga mjeseca, nakon što je zaključen natječaj.

>>>Eurozastupnici traže otvaranje unutarnjih granica bez diskriminacije, ulazak Hrvatske u Schengen

Nakon toga, tri kandidata trebaju proći saslušanje pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta, koji potom usvaja mišljenje u kojem može navesti kojeg kandidata preferira.

Potom Upravni odbor Frontexa bira izvršnog direktora pri čemu treba uzeti u obzir mišljenje EP-a.

Ako se odluči imenovati kandidata različitog od onog koji je predložio Parlament, Upravni odbor dužan je napisati obrazloženje i informirati Parlament i Vijeće o svojoj odluci.

>>>Imenovani državni tajnici u ministarstvima, Adanić predložen za predsjednika uprave Janafa | Vlada

Osim Terezije Gras u uži izbor za Leggerijeva nasljednika ušli su Latvijka Aija Kalnaja, koja obnaša dužnost privremene izvršne direktorice Frontexa, i Nizozemac Hans Leijtens.

Saslušanje će se održati 30. studenoga.

Mandat od pet godina

Izvršni direktor odgovoran je za svakodnevno upravljanje Frontexom i pravni je zastupnik Agencije.

Imenuje se na prvi mandat od pet godina, s mogućnošću produženja za razdoblje od najviše još pet godina. Mjesto rada izvršnog direktora je u Varšavi, gdje se nalazi sjedište Frontexa.

>>>‘Izuzetno zabrinjavajuća’ izvješća sugeriraju da je Frontex leglo korupcije

Agencija Frontex, osnovana je 2004. kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a.

Kontekst

Kao agencija EU-a, Frontex se financira iz proračuna EU-a kao i doprinosima zemalja pridruženih šengenskom prostoru.

Agencija je proširena 2016. te je postala Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

>>>Ressler: postoji snažna svijest da u Europi nema mjesta za nezakonite migracije

Frontex je sada jedno od najvažnijih tijela Europske unije u području slobode, sigurnosti i pravde. Operacije potrage i spašavanja također su službeno postale dio nadležnosti Agencije svaki put kada se takve situacije dogode u kontekstu nadzora morskih granica.

Pratite nas na Google vijestima