PolitikaPreporučeno

EP usvojio proračun

Europski parlament izglasao je u srijedu proračun za 2022. godinu i potvrdio da su mu prioriteti prevladavanje klimatske i zdravstvene krize i mjere za mlade.

Na plenarnoj sjednici u srijedu zastupnici su s 550 glasova za, 77 protiv i 62 suzdržana usvojili opći proračun Europske unije za 2022. godinu.

>>>Parlament usvojio Resslerove smjernice ‘proračuna za sve’

“Preuzeli smo nekoliko obveza kako bi proračun bio skrojen da podrži i gospodarstvo i regije i građane”, kazao je izvjestitelj u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ, EPP) i kao osnovni cilj naveo program oporavka od pandemije.

>>>Ressler o višestrukoj koristi za Hrvatsku, značajkama europskog proračuna za 2022.

“Cilj je bio jasan, imamo potrebu za snažnim proračunom oporavka prve godine kada imamo dodatna sredstva iz programa za obnovu”, proučio je.

Gotovo pola milijarde eura više od prijedloga Komisije

Za programe zdravlja, istraživanja, borbu protiv klimatskih promjena, mala i srednja poduzeća te mlade, zastupnici su uspjeli osigurati 479.1 milijun eura dodatne potpore više u odnosu na Komisijin prijedlog. Dogovorene su obveze u visini od 169,5 milijardi eura te plaćanja od 170,6 milijardi eura.

Kroz program EU4Health osigurano 65 milijuna eura za podršku za cijepljenje unutar i izvan Europske unije. Za program Obzor Europa usmjeren na znanost i istraživanje osigurano je 100 milijuna eura. Osigurana su i sredstva za Erasmus+ te za oporavak i konkurentnost malih i srednjih poduzeća.

>>>Razlika između uplata i isplata iz europskog proračuna u 8 godina dosegla 39,77 milijardi kuna

“Imat ćemo više sredstava za fond za azil i migracije, ali i za upravljanje granicama, što će pomoći rješavanju eskalirajućih izazova s migracijama na našim vanjskim granicama”, kazao je Ressler te dodao da će humanitarni fondovi voditi računa o tim izazovima.

U odnosu na prijedlog Komisije iz srpnja proračun je povećan za 480 milijuna eura.

“Europski potez”

Povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Johannes Hahn postizanje dogovora između Vijeća i Parlamenta ocijenio kao europski potez. “Prvi put imamo više sredstava za plaćanja nego za obaveze”, kazao je.

Pozitivan ishod pregovora govori o tome da institucije dobro surađuju u davanju odgovora na suvremene brige”, dodao je slovenski ministar vanjski poslova Anže Logar u ime Vijeća EU.

>>>Komisija odredila ciljeve i tematska područja za investiranje 14,7 milijardi eura iz Obzora Europe

Za program za akcije zaštite okoliša i klimatske akcije LIFE ostvareno je povećanje od 50 milijuna eura.

Henrike Hahn, u ime kluba Zeleni/ESS kao prioritete navodi zaštitu od klimatskih promjena i zaštitu bioraznolikosti. “Novac koji ulažemo pokazat će koliko smo ozbiljni o zelenom planu i pariškom sporazumu.”

“Europska solidarnost”

Predsjednik parlamentarnog odbora za proračun Van Overtveldt pozvao je na veću solidarnost kod jačanja vanjskih granica, jer, kako navodi, te zemlje donose najveće žrtve za zaštitu EU.

“Proračun 2022. predviđa velike izdatke za graničnu policiju i suzbijanje migracijske krize na granici Bjelorusije, gdje režim brutalno iskorištava migracije”, poručio je.

>>>Uz negodovanje ljevice, desnice i zelenih politički centar podržao reformu ZPP-a | EP

Victor Negrescu iz kluba zastupnika S&D istaknuo je da je proračun ključan je za provedbu Višegodišnjeg financijskog okvira.

“Naš klub podupire 211 milijuna eura za solidarnost i socijalna prava, dodatnih 30 milijuna za mala i srednja poduzeća, te oko 90 milijuna za zdravstvo”, rekao je.

Helene Laporte s krajnje desnice (Identitet i demokracija, ID) pak navodi da u proračunu za 2022. godinu postoje brojne kontradikcije u politikama EU-a. “Sredstva za obranu granice su u kontradikciji sa sredstvima za Frontex”,  kazala je, budući da se postavlja pitanje hoće li Komisija preuzeti ulogu Frontexa ako se obrana granice Litve s Bjelorusijom bude financirala iz proračuna.

U ime kluba konzervativaca i reformista (ECR) Bogdan Rzonca pohvalio je proračun zbog izdvajanja 211 milijuna eura za prirodne katastrofe i savladavanje njihovih posljedica, humanitarnu pomoć, te za 205 milijuna eura osiguranih za obranu vanjske granice Europske unije Poljske s Bjelorusijom.

“To je upravo način za europsku solidarnost, hvala u ime svih Poljaka”, poručio je Rzonca.