Biznis i ekonomijaPreporučeno

Extra! Extra! Zajmovi po negativnoj kamatnoj stopi od -0.4%!: Njemačka

U Njemačkoj je zabilježena uspješna transmisija monetarne politike Europske središnje banke nakon što su pojedine online platforme novac počele posuđivati po negativnoj kamatnoj stopi.

ECB svojim neortodoksnim instrumentima usvojenima radi bijega iz financijske krize djeluje u dva ključna modaliteta čiji je cilj dostava novostvorenog novca u realnu ekonomiju. U jednom središnjica komercijalnim bankama naplaćuje prekonoćno parkiranja novca što bi, u teoriji ako ne i praksi, banke trebalo potaknuti na kreditiranje i investiranje. U drugom banke novostvoreni novac iz središnjice dobivaju po negativnoj stopi, što u suštini znači da su plaćene za njegovo uzimanje i plasiranje.

>>>Timelines: što bi bilo kad bi Hrvati imali suverenu središnju banku?

Biznisi i građani u eurozoni zahvaljujući navedenom već dugo i postojano bilježe sve povoljnije cijene zaduživanja, pa se većina realne ekonomije financira s kamatama ispod dva posto. Komercijalne banke su u posljednjim mjesecima pokazale sklonost da na klijente prebace penal za čuvanje novca, dok je pogodnost negativnih kamatnih stopa uglavnom bila rezervirana za građane i biznise skandinavskih nacija s monetarnim suverenitetom, Dansku i Švedsku.

Nijemci su dosad iskusili negativnu stranu negativnih kamatnih stopa i zbog toga naveliko gunđali, osobito nakon što su banke počele naplaćivati čuvanje depozita iznad 100 tisuća eura i tako izjedati njihovu štednju, no sada imaju priliku vidjeti i njihovu pozitivnu stranu.

Reuters javlja da su dvije web platforme, Smava i Check 24, počele oglašavati dvogodišnje kredite s negativnom kamatom od -0.4%, što znači da klijenti vraćaju manje novca nego što su posudili. Promo karakter ponude je očit, jer su zajmovi ograničeni svotom od 1.000 eura, ali je i znakovit jer sugerira da ultraopuštena politika ECB-a uspijeva procuriti do krajnjih korisnika, pa makar oni zasad bili isključivo visokog kreditnog rejtinga.

>>>Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 3 i više posto*

Direktor Smave kaže da je ideja o plasiranju novca uz negativnu kamatu zaiskrila tijekom ispijanja piva i razgovora nekolicine prijatelja o “ekstravagantnoj monetarnoj politici ECB-a” koji je kamate prvi put ispod nule gurnuo u 2017. godini. “Mi smo mislili da je to ludo, ali smo dobili ideju,” rekao je Alexander Artopé i dodao kako sumnja da bi njihova ponuda bila moguća bez darežljivosti središnje banke.

Iz Smave navode da su tijekom marketinške kampanje u ožujku po negativnim stopama posudili 27 milijuna eura, pojedinim sretnicima s da se smrzneš ugodnih -13%. Christian Nau, direktor Check 24, dodaje da je putem njegove tvrtke plasirano više od 100,000 “negativnih kredita”.

>>>Oročene štednje 10,5% manje nego lani, realne kamatne stope ‘uglavnom negativne’: HGK

Iako izazovne, prve online ponude negativnih kamata nisu bez vraga, upozoravaju njemačke udruge za zaštitu privatnosti i potrošača. Spomenute platforme za kredite traže značajnu količinu osobnih podataka i detalja o financijskom stanju.

“Takvi podaci zlata vrijede i stoga su poprilično visoka cijena za potrošače, neovisno koliko je izazovna stopa,” rekao je za Reuters Kay Goerner, pravni savjetnik u grupi za zastupanje potrošača Verbraucherzentrale Sachsen.

Comments (1)

  1. […] >>>Extra! Extra! Zajmovi po negativnoj kamatnoj stopi od -0.4%!: Njemačka […]

Comments are closed.