Biznis i ekonomijaPreporučeno

Georgieva: više nema mogućnosti za odgodu popravka krova

Nova šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u razgovoru za Wall Street Journal ponavlja sve učestaliji poziv ekonomista na javne investicije ili strukturne reforme usmjerene rastu prije nego što ekonomski uvjeti dodatno oslabe.

>>>Visco: eurozoni prijeti deflacija, prekomjerna razboritost je kontraproduktivna

“Christine Lagarde bi rekla da krov treba popravljati dok sije sunce. Ja dolazim u vrijeme kad naoblaka raste i povremeno kiši i moja je poruka da više nema mogućnosti za odgodu popravka krova,”

Kristalina Georgieva

“Mi prepoznajemo da globalna ekonomija nastavlja razočaravati. Nepredvidljivost trgovinskih sporova, volatilnost u tokovima kapitala, brexit i konflikti i prirodne katastrofe mogu izazvati masivna ekonomska remećenja,” rekla je ilustrirajući navedeno s nedavnim napadom dronova na naftna postrojenja Saudijske Arabije koja su rezultirala najvećim dnevnim skokom cijena nafte od Zaljevskog rata u 1991. godini.

“Christine Lagarde bi rekla da krov treba popravljati dok sije sunce. Ja dolazim u vrijeme kad naoblaka raste i povremeno kiši i moja je poruka da više nema mogućnosti za odgodu popravka krova,” upozorila je.

Georgieva je također navela da će MMF s njezinim vodstvom biti fokusiran na pitanja nejednakosti, korupcije i klima, kao i učinka brzih tehnoloških promjena.

>>>Rehn upozorio na ‘japanifikaciju’ inflacijskih očekivanja u eurozoni

S porijeklom iz loze bugarskih revolucionara koji su stekli neovisnost od osmanske vladavine, Georgieva je karijeru započela prodajom hrane na tržnici u vrijeme ekonomske depresije. Ona je bankovni račun stekla tek u ranim tridesetim godinama života kad se preselila u Britaniju gdje je dobila posao na Londonskoj školi ekonomije.

Doktorat je posvetila američkoj politici zaštite okoliša i danas zajedno s bivšim predsjednikom UN-a Ban Ki-moonom i milijarderom Billom Gatesom razvija inicijative o klimatskim promjenama na visokoj razini, navodi Wall Street Journal.